Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Muffinki z malinami i bławatkiem

 

Pyszne maślane babeczki z malinami, bławatkiem i polewą z białej czekolady. Z pewnością zaskoczą domowników i gości niecodziennym, kwiatowym dodatkiem.

Składniki na 12 sztuk:

  • Masło w temperaturze pokojowej - 200g
  • Mąka pszenna - 150g
  • Mąka ziemniaczana - 100g
  • Mleko - 50ml
  • Jajka - 3szt
  • Cukier - 120g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Maliny - 150g
  • Kwiaty bławatka - 2 łyżki
  • Polewa:
  • Biała czekolada - 50g
  • Masło - 10g
  • Mleko - 10ml
  • Kwiaty bławatka do dekoracji

Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka po 1 sztuce. Dodajemy mleko, mąki, proszek. Na końcu dodajemy bławatka i maliny (jeśli używacie mrożonych, to trzeba je rozmrozić i mocno odcisnąć).
Muffinki wkładamy bo blaszki wyłożonej papilotkami (do ok 70-80% wysokości). Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut. Studzimy.

Polewa:
Czekoladę dzielimy na kostki. Razem z masłem i mlekiem podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia. Polewą oblewamy ostudzone muffinki. Posypujemy płatkami bławatka i lekko dociskamy, aby dobrze się przykleiły.

Muffinki najlepsze są następnego dnia po przygotowaniu.  


 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty