Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Muffinki z malinami i bławatkiem
Pyszne maślane babeczki z malinami, bławatkiem i polewą z białej czekolady. Z pewnością zaskoczą domowników i gości niecodziennym, kwiatowym dodatkiem.
Składniki na 12 sztuk:
- Masło w temperaturze pokojowej - 200g
- Mąka pszenna - 150g
- Mąka ziemniaczana - 100g
- Mleko - 50ml
- Jajka - 3szt
- Cukier - 120g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Maliny - 150g
- Kwiaty bławatka - 2 łyżki
- Polewa:
- Biała czekolada - 50g
- Masło - 10g
- Mleko - 10ml
- Kwiaty bławatka do dekoracji
Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka po 1
sztuce. Dodajemy mleko, mąki, proszek. Na końcu dodajemy bławatka i
maliny (jeśli używacie mrożonych, to trzeba je rozmrozić i mocno
odcisnąć).
Muffinki wkładamy bo blaszki wyłożonej papilotkami (do ok 70-80%
wysokości). Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut. Studzimy.
Polewa:
Czekoladę dzielimy na kostki. Razem z masłem i mlekiem podgrzewamy w
kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia. Polewą oblewamy ostudzone muffinki.
Posypujemy płatkami bławatka i lekko dociskamy, aby dobrze się
przykleiły.
Muffinki najlepsze są następnego dnia po przygotowaniu.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
cos dla mojej córki :)))
OdpowiedzUsuń