Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Kociołek ozorkowy z jałowcem i chrzanem
Danie jednogarnkowe z makaronem, warzywami i delikatnym mięsem z ozorka. Doprawione korzeniami, jałowcem i chrzanem. Pyszna, bardzo sycąca propozycja na jesienno-zimowy obiad.
Składniki na 6 porcji:
- Ozór wołowy - 2szt
- Woda - 1,5l
- Grzyby suszone - 15szt
- Goździki - 3szt, anyż - 1 gwiazdka, jałowiec - 8szt
- Liść laurowy - 4szt, ziele angielskie - 4szt
- Makaron, drobne kolanka - 300g
- Pomidory - 400g (mogą być z puszki)
- Cebula - 2szt
- Papryka - 300g
- Marchew - 2szt
- Kapusta kiszona - 400g
- Musztarda - 2 łyżki
- Sos sojowy - 1 łyżka
- Chrzan tarty - 1 łyżka
- Pieprz do smaku
Ozory dokładnie czyścimy i wycinamy z nich
gruczoły ślinowe (często można kupić ozowy z wyciętymi gruczołami,
najlepiej zapytać sprzedawcę). Zalewamy wodą, dodajemy grzyby suszone,
goździki, anyż, liście, ziele i jałowiec. Gotujemy, aż ozór zmięknie. W
szybkowarze wystarczy 40 minut od momentu złapania ciśnienia, w garnku
potrwa to na pewno godzinę.
Po tym czasie ozory wyciągamy, przelewamy zimną wodą. Można też teraz
wyłowić goździki i anyż. Do gotującego się wywaru dodajemy makaron, a po
10 minutach pokrojone warzywa - marchew, paprykę, pomidory, cebulę i
kiszoną kapustę.
Gotujemy kolejne 15 minut, a w tym czasie zajmujemy się ozorem. Ściągamy
z niego skórę i kroimy na w plasterki. Do dania dodajemy pokrojony
ozów, chrzan, musztardę, sos sojowy i doprawiamy pieprzem. Całość
mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.
Danie najlepsze jest następnego dnia po przegryzieniu i ponownym odgrzaniu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz