Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Kociołek ozorkowy z jałowcem i chrzanem


Danie jednogarnkowe z makaronem, warzywami i delikatnym mięsem z ozorka. Doprawione korzeniami, jałowcem i chrzanem. Pyszna, bardzo sycąca propozycja na jesienno-zimowy obiad. 

Składniki na 6 porcji:

  • Ozór wołowy - 2szt
  • Woda - 1,5l
  • Grzyby suszone - 15szt
  • Goździki - 3szt, anyż - 1 gwiazdka, jałowiec - 8szt
  • Liść laurowy - 4szt, ziele angielskie - 4szt
  • Makaron, drobne kolanka - 300g
  • Pomidory - 400g (mogą być z puszki)
  • Cebula - 2szt
  • Papryka - 300g
  • Marchew - 2szt
  • Kapusta kiszona - 400g
  • Musztarda - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Chrzan tarty - 1 łyżka
  • Pieprz do smaku

Ozory dokładnie czyścimy i wycinamy z nich gruczoły ślinowe (często można kupić ozowy z wyciętymi gruczołami, najlepiej zapytać sprzedawcę). Zalewamy wodą, dodajemy grzyby suszone, goździki, anyż, liście, ziele i jałowiec. Gotujemy, aż ozór zmięknie. W szybkowarze wystarczy 40 minut od momentu złapania ciśnienia, w garnku potrwa to na pewno godzinę.
Po tym czasie ozory wyciągamy, przelewamy zimną wodą. Można też teraz wyłowić goździki i anyż. Do gotującego się wywaru dodajemy makaron, a po 10 minutach pokrojone warzywa - marchew, paprykę, pomidory, cebulę i kiszoną kapustę.
Gotujemy kolejne 15 minut, a w tym czasie zajmujemy się ozorem. Ściągamy z niego skórę i kroimy na w plasterki. Do dania dodajemy pokrojony ozów, chrzan, musztardę, sos sojowy i doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.

Danie najlepsze jest następnego dnia po przegryzieniu i ponownym odgrzaniu. 


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty