Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kociołek ozorkowy z jałowcem i chrzanem


Danie jednogarnkowe z makaronem, warzywami i delikatnym mięsem z ozorka. Doprawione korzeniami, jałowcem i chrzanem. Pyszna, bardzo sycąca propozycja na jesienno-zimowy obiad. 

Składniki na 6 porcji:

  • Ozór wołowy - 2szt
  • Woda - 1,5l
  • Grzyby suszone - 15szt
  • Goździki - 3szt, anyż - 1 gwiazdka, jałowiec - 8szt
  • Liść laurowy - 4szt, ziele angielskie - 4szt
  • Makaron, drobne kolanka - 300g
  • Pomidory - 400g (mogą być z puszki)
  • Cebula - 2szt
  • Papryka - 300g
  • Marchew - 2szt
  • Kapusta kiszona - 400g
  • Musztarda - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Chrzan tarty - 1 łyżka
  • Pieprz do smaku

Ozory dokładnie czyścimy i wycinamy z nich gruczoły ślinowe (często można kupić ozowy z wyciętymi gruczołami, najlepiej zapytać sprzedawcę). Zalewamy wodą, dodajemy grzyby suszone, goździki, anyż, liście, ziele i jałowiec. Gotujemy, aż ozór zmięknie. W szybkowarze wystarczy 40 minut od momentu złapania ciśnienia, w garnku potrwa to na pewno godzinę.
Po tym czasie ozory wyciągamy, przelewamy zimną wodą. Można też teraz wyłowić goździki i anyż. Do gotującego się wywaru dodajemy makaron, a po 10 minutach pokrojone warzywa - marchew, paprykę, pomidory, cebulę i kiszoną kapustę.
Gotujemy kolejne 15 minut, a w tym czasie zajmujemy się ozorem. Ściągamy z niego skórę i kroimy na w plasterki. Do dania dodajemy pokrojony ozów, chrzan, musztardę, sos sojowy i doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.

Danie najlepsze jest następnego dnia po przegryzieniu i ponownym odgrzaniu. 


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty