Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie musicie nadrobić. W smaku przypomina nieco karmel, ale z delikatną nutką goryczy i kawowego aromatu. Jest wyśmienita! Ten prosty deser na pewno zachwyci każdego. Składniki na 4 porcje: Biała czekolada - 100g Śmietanka 30 lub 36% - 200g Mascarpone - 120g Dodatkowo: Biszkopty okrągłe - 10szt Kawa espresso - 2 porcje (około 60ml) Kakao do posypania Białą czekoladę dzielimy na kostki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach (najlepiej góra-dół) przez 6-8 minut. Pilnujemy w tym czasie, aby się nie przypaliła - powinna być lekko zarumieniona, ale nie brązowa. Jeśli jest zupełnie biała, dopiekamy jeszcze 2 minuty. Śmietankę podgrzewamy, prawie do zagotowania. Dodajemy kostki jeszcze ciepłej czekolady. Mieszamy bardzo dokładnie, w razie potrzeby podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Studzimy, przelewamy przez sitko. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Prz

Pieczona makrela z koperkiem i czosnkiem


Makrelę zazwyczaj jadam w wersji wędzonej, ale bardzo cieszę się, że zdecydowałam się tym razem na zakup świeżej. Po upieczeniu jest po prostu przepyszna - bardzo soczysta i aromatyczna. Podałam ją z ryżem z karmelizowaną marchewką i cebulą. 

Składniki:

  • Makrela świeża, patroszona - 2szt
  • Masło - 1 łyżka
  • Koperek - 1 łyżka
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Cytryna - 1 szt
  • Sól, pieprz, słodka papryka
  • Ryż z karmelizowaną cebulą i marchewką:
  • Ryż - 80g
  • Cebula - 2szt
  • Marchew - 2szt
  • Masło - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Chilli grys - 1/2 łyżeczki

Masło mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, papryką słodką i koperkiem. Cytryny sparzamy, dokładnie szorujemy i kroimy w półplasterki (razem ze skórką).
Ryby myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ryby w środku nacieramy masłem z przyprawami, a od góry nacinamy (pod skosem). W każde nacięcie wkładamy po kawałku cytryny, na górę dajemy pozostałe masło.

Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut (na ostatnie 10 minut włączamy funkcję "grill").


W międzyczasie gotujemy ryż. Cebulę kroimy w piórka, a marchew w słupki. Na patelni z grubym dnem, na dużym ogniu podgrzewamy cukier. Kiedy się rozpuści zmniejszamy ogień i dodajemy masło, mieszamy silikonową łyżką. Kiedy masło również się rozpuści, dodajemy marchew i cebulę. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy ryż i chilli. Dokładnie mieszamy. Podajemy na ciepło razem z makrelą.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty