Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Pieczona makrela z koperkiem i czosnkiem


Makrelę zazwyczaj jadam w wersji wędzonej, ale bardzo cieszę się, że zdecydowałam się tym razem na zakup świeżej. Po upieczeniu jest po prostu przepyszna - bardzo soczysta i aromatyczna. Podałam ją z ryżem z karmelizowaną marchewką i cebulą. 

Składniki:

  • Makrela świeża, patroszona - 2szt
  • Masło - 1 łyżka
  • Koperek - 1 łyżka
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Cytryna - 1 szt
  • Sól, pieprz, słodka papryka
  • Ryż z karmelizowaną cebulą i marchewką:
  • Ryż - 80g
  • Cebula - 2szt
  • Marchew - 2szt
  • Masło - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Chilli grys - 1/2 łyżeczki

Masło mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, papryką słodką i koperkiem. Cytryny sparzamy, dokładnie szorujemy i kroimy w półplasterki (razem ze skórką).
Ryby myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ryby w środku nacieramy masłem z przyprawami, a od góry nacinamy (pod skosem). W każde nacięcie wkładamy po kawałku cytryny, na górę dajemy pozostałe masło.

Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut (na ostatnie 10 minut włączamy funkcję "grill").


W międzyczasie gotujemy ryż. Cebulę kroimy w piórka, a marchew w słupki. Na patelni z grubym dnem, na dużym ogniu podgrzewamy cukier. Kiedy się rozpuści zmniejszamy ogień i dodajemy masło, mieszamy silikonową łyżką. Kiedy masło również się rozpuści, dodajemy marchew i cebulę. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy ryż i chilli. Dokładnie mieszamy. Podajemy na ciepło razem z makrelą.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty