Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pieczona makrela z koperkiem i czosnkiem


Makrelę zazwyczaj jadam w wersji wędzonej, ale bardzo cieszę się, że zdecydowałam się tym razem na zakup świeżej. Po upieczeniu jest po prostu przepyszna - bardzo soczysta i aromatyczna. Podałam ją z ryżem z karmelizowaną marchewką i cebulą. 

Składniki:

  • Makrela świeża, patroszona - 2szt
  • Masło - 1 łyżka
  • Koperek - 1 łyżka
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Cytryna - 1 szt
  • Sól, pieprz, słodka papryka
  • Ryż z karmelizowaną cebulą i marchewką:
  • Ryż - 80g
  • Cebula - 2szt
  • Marchew - 2szt
  • Masło - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Chilli grys - 1/2 łyżeczki

Masło mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, papryką słodką i koperkiem. Cytryny sparzamy, dokładnie szorujemy i kroimy w półplasterki (razem ze skórką).
Ryby myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ryby w środku nacieramy masłem z przyprawami, a od góry nacinamy (pod skosem). W każde nacięcie wkładamy po kawałku cytryny, na górę dajemy pozostałe masło.

Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut (na ostatnie 10 minut włączamy funkcję "grill").


W międzyczasie gotujemy ryż. Cebulę kroimy w piórka, a marchew w słupki. Na patelni z grubym dnem, na dużym ogniu podgrzewamy cukier. Kiedy się rozpuści zmniejszamy ogień i dodajemy masło, mieszamy silikonową łyżką. Kiedy masło również się rozpuści, dodajemy marchew i cebulę. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy ryż i chilli. Dokładnie mieszamy. Podajemy na ciepło razem z makrelą.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty