Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pieczona owsianka z twarogiem i truskawkami

Płatki owsiane, twaróg i słodkie truskawki - pyszne i konkretne śniadanie idealne na weekendowy poranek lub do zabrania do pracy. Składniki: Twaróg (u mnie półtłusty) - 250g Płatki owsiane - 100g Jajka - 2szt Jogurt naturalny - 4 łyżki Cukier waniliowy - 2 łyżki (lub inne słodziwo) Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka (opcjonalnie) Truskawki - 120g (mogą być mrożone) Tłuszcz do nasmarowania foremek - u mnie odrobina masła klarowanego Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, jogurt i blendujemy na gładko. Dodajemy płatki owsiane, skórkę pomarańczową i pokrojone truskawki.  Szykujemy 2 kokilki - smarujemy je tłuszczem. Używałam masła klarowanego, ale może być także zwykły olej. Wlewamy porcję owsianki.  Zapiekamy w 180 stopniach po 30 minut. Podajemy od razu na ciepło lub jemy po ostudzeniu.

Parówki w cieście na słodko-ostro


Parówki w cieście drożdżowym ze świetnymi dodatkami. Smakują świetnie na ciepło i na zimno! Są idealne na weekendowe śniadanie. 

Składniki:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Drożdże świeże - 20g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Mleko - 90ml
  • Masło - 50g
  • Jajko - 1
  • Sól - szczypta
  • Dodatki:
  • Parówki - 5 szt
  • Sos słodko-ostry - 5 łyżeczek
  • Ogórek kiszony - 1szt
  • Papryka jalapeno marynowana - 5 plasterków
  • Cebula - 1 szt mała

  • Jajko - 1szt (do posmarowania)
  • Babka płesznik i chilli grys do posypania

Mleko z masłem podgrzewamy, aż masło się rozpuści. Studzimy (ma pozostać lekkie). Dodajemy cukier i drożdże, zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę, jajko i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Po tym czasie ciasto formujemy w wałek i dzielimy na 5 części. Każdą z nich rozwałkowujemy. Środek ciasta smarujemy sosem. Na każdym kawałku układamy parówkę, kawałek ogórka, plasterek jalapeno i cebuli.  


Teraz dokładnie sklejamy boki ciasta. Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy babką płesznik i chilli (można użyć też sezamu, maku czy czarnuszki).

Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. 


  

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty