Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Szynka z ziołami i cebulą (w rękawie)

Szynka pieczona w całości sprawdzi się jako danie obiadowe, lub na zimno, jako wędlina. Dzięki pieczeniu w rękawie pozostaje soczysta. 

Składniki:

  • Szynka w kawałku - u mnie ok 800g
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Marynata:
  • Olej - 2 łyżki
  • Sos sojowy ciemny - 2 łyżki
  • Ocet - 2 łyżki
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra - 1/2 łyżeczki
  • Sumak - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Świeże zioła - rozmaryn i tymianek


Szynkę najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Składniki marynaty mieszamy, zalewamy nią mięso. Dodajemy zioła, ząbki czosnku i pokrojoną cebulę. Trzymamy w lodówce, ale wyjmujemy na ok 1 godzinę przed pieczeniem.


Mięso wraz z całą marynatą, cebulą, czosnkiem i ziołami przekładamy do rękawa. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut na każdy kilogram mięsa. Ja piekłam 40 minut przy 800g.

Po upieczeniu szynkę wyjmujemy na talerz na 10 minut. Po tym czasie kroimy plastry, polewamy sosem pozostałym w rękawie i podajemy z upieczoną cebulą.

Po ostudzeniu mięso smakuje świetnie na kanapce. 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty