Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Schab z cukinią i majerankiem


 Kawałki schabu w pysznym sosie z musztardą i majerankiem. 

Składniki (na 4 porcje):

  • Schab - 400g
  • Cukinia - 1/2
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Liść laurowy - 3szt
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Pieprz, pieprz ziołowy
  • Majeranek - 2 łyżeczki
  • Olej - 1 łyżka

Schab kroimy w plastry, obsypujemy pieprzem i pieprzem ziołowym. Cukinię obieramy, wydrążamy, kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, ząbki czosnku rozgniatamy.
W garnku z grubszym dnem na oleju przesmażamy schab z obu stron po 2 minuty. Dodajemy wszystkie warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, musztardę, dolewamy trochę wody. Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Przed końcem gotowania dodajemy majeranek i doprawiamy do smaku.

Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami. 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty