Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Schab z cukinią i majerankiem


 Kawałki schabu w pysznym sosie z musztardą i majerankiem. 

Składniki (na 4 porcje):

  • Schab - 400g
  • Cukinia - 1/2
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Liść laurowy - 3szt
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Pieprz, pieprz ziołowy
  • Majeranek - 2 łyżeczki
  • Olej - 1 łyżka

Schab kroimy w plastry, obsypujemy pieprzem i pieprzem ziołowym. Cukinię obieramy, wydrążamy, kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, ząbki czosnku rozgniatamy.
W garnku z grubszym dnem na oleju przesmażamy schab z obu stron po 2 minuty. Dodajemy wszystkie warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, musztardę, dolewamy trochę wody. Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Przed końcem gotowania dodajemy majeranek i doprawiamy do smaku.

Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami. 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty