Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kalmary w tempurze na ciemnym makaronie


Chrupiące krążki kalmarowe podane z makaronem ryżowym i warzywami. Proste danie w orientalnym stylu. 

Składniki na 2-3 porcje:

  • Kalmary krążki - 200g
  • Tempura - 80g (ja używałam gotowej)
  • Zimna woda
  • Makaron ryżowy ciemny - 100g
  • Kapusta włoska - 1/8 główki
  • Cebula - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 50g
  • Grzyby mun - 2szt
  • Papryczka ostra - 1-2 szt
  • Ocet - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawa 5 smaków - 1 łyżeczka
  • Olej

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Po tym czasie kroimy w paseczki. Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w piórka, a papryczki w plasterki.
Na patelni, na łyżce oleju przesmażamy cebulę, kapustę, grzyby, papryczki i kukurydzę. Dodajemy ocet i przyprawę 5 smaków. Smażymy kilka minut. Dodajemy makaron i smażymy razem jeszcze minutę.

Kalmary:
Polecam świeże kalmary - wyszły mi zdecydowanie lepiej niż mrożone.

Kalmary myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Tempurę mieszamy z lodowatą wodą, aby uzyskać gęste ciasto. Krążki kalmarów maczamy w cieście i od razu wykładamy do garna lub głębokiej patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy w głębokim tłuszczu 3 minuty, w połowie obracając. Dzięki tak krótkiej obróbce kalmary są chrupiące i jędrne, nie robią się gumiaste.

Kalmary odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Układamy na makaronie z warzywami.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty