Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Kalmary w tempurze na ciemnym makaronie
Chrupiące krążki kalmarowe podane z makaronem ryżowym i warzywami. Proste danie w orientalnym stylu.
Składniki na 2-3 porcje:
- Kalmary krążki - 200g
- Tempura - 80g (ja używałam gotowej)
- Zimna woda
- Makaron ryżowy ciemny - 100g
- Kapusta włoska - 1/8 główki
- Cebula - 1szt
- Kukurydza konserwowa - 50g
- Grzyby mun - 2szt
- Papryczka ostra - 1-2 szt
- Ocet - 1 łyżka
- Sos sojowy - 1 łyżka
- Przyprawa 5 smaków - 1 łyżeczka
- Olej
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na
opakowaniu. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Po tym czasie
kroimy w paseczki. Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w piórka, a
papryczki w plasterki.
Na patelni, na łyżce oleju przesmażamy cebulę, kapustę, grzyby,
papryczki i kukurydzę. Dodajemy ocet i przyprawę 5 smaków. Smażymy kilka
minut. Dodajemy makaron i smażymy razem jeszcze minutę.
Kalmary:
Polecam świeże kalmary - wyszły mi zdecydowanie lepiej niż mrożone.
Kalmary myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Tempurę mieszamy z lodowatą wodą, aby uzyskać gęste ciasto. Krążki
kalmarów maczamy w cieście i od razu wykładamy do garna lub głębokiej
patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy w głębokim tłuszczu 3 minuty, w
połowie obracając. Dzięki tak krótkiej obróbce kalmary są chrupiące i
jędrne, nie robią się gumiaste.
Kalmary odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Układamy na makaronie z warzywami.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz