Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasto jagodowo-makowe


Puszysty makowy biszkopt z masą jagodową i galaretką z jagodami. 

Składniki na tortownicę 26cm:

  • Biszkopt:
  • Mąka pszenna - 90g
  • Mąka ziemniaczana - 40g
  • Jajka - 4szt
  • Cukier - 80g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Mak - 50g
  • Masa budyniowo-jagodowa:
  • Budyń waniliowy bez cukru - 2szt
  • Mleko - 500ml
  • Cukier - 3 łyżki
  • Masło w temperaturze pokojowej - 200g
  • Jagody - 250g
  • Wódka - 2 łyżki
  • Galaretka z jagodami:
  • Galaretka - 1 szt (najlepiej jagodowa, ale może być malinowa)
  • Jagody - 120g

Biszkopt:
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Na końcu mieszamy z pianą z białek i makiem. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.

Masa budyniowa.
Jeśli używamy jagód mrożonych, najlepiej wcześniej przegotować je z częścią cukru (wystarczy 1 łyżka). W wypadku świeżych owoców, pomijamy ten krok.
Budyń robimy zgodnie z instrukcją, ale w mniejszej ilości mleka. Powinien być bardzo gęsty. Przykrywamy folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu. Studzimy.
Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Dodajemy porcjami ostudzony budyń. Dodajemy jagody i wódkę. Masę można na końcu zmiksować blenderem, aby miała gładszą konsystencję. Masę wylewamy na ostudzony biszkopt i wkładamy do lodówki.

Galaretka:
Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją. Po wymieszaniu galaretki we wrzątku, dodajemy jagody. Studzimy. Kiedy zaczyna tężeć, wylewamy na ciasto.

Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.  


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty