Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Ciasto jagodowo-makowe


Puszysty makowy biszkopt z masą jagodową i galaretką z jagodami. 

Składniki na tortownicę 26cm:

  • Biszkopt:
  • Mąka pszenna - 90g
  • Mąka ziemniaczana - 40g
  • Jajka - 4szt
  • Cukier - 80g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Mak - 50g
  • Masa budyniowo-jagodowa:
  • Budyń waniliowy bez cukru - 2szt
  • Mleko - 500ml
  • Cukier - 3 łyżki
  • Masło w temperaturze pokojowej - 200g
  • Jagody - 250g
  • Wódka - 2 łyżki
  • Galaretka z jagodami:
  • Galaretka - 1 szt (najlepiej jagodowa, ale może być malinowa)
  • Jagody - 120g

Biszkopt:
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Na końcu mieszamy z pianą z białek i makiem. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.

Masa budyniowa.
Jeśli używamy jagód mrożonych, najlepiej wcześniej przegotować je z częścią cukru (wystarczy 1 łyżka). W wypadku świeżych owoców, pomijamy ten krok.
Budyń robimy zgodnie z instrukcją, ale w mniejszej ilości mleka. Powinien być bardzo gęsty. Przykrywamy folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu. Studzimy.
Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Dodajemy porcjami ostudzony budyń. Dodajemy jagody i wódkę. Masę można na końcu zmiksować blenderem, aby miała gładszą konsystencję. Masę wylewamy na ostudzony biszkopt i wkładamy do lodówki.

Galaretka:
Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją. Po wymieszaniu galaretki we wrzątku, dodajemy jagody. Studzimy. Kiedy zaczyna tężeć, wylewamy na ciasto.

Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.  


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty