Polecane
Ciasto jagodowo-makowe
Puszysty makowy biszkopt z masą jagodową i galaretką z jagodami.
Składniki na tortownicę 26cm:
- Biszkopt:
- Mąka pszenna - 90g
- Mąka ziemniaczana - 40g
- Jajka - 4szt
- Cukier - 80g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Mak - 50g
- Masa budyniowo-jagodowa:
- Budyń waniliowy bez cukru - 2szt
- Mleko - 500ml
- Cukier - 3 łyżki
- Masło w temperaturze pokojowej - 200g
- Jagody - 250g
- Wódka - 2 łyżki
- Galaretka z jagodami:
- Galaretka - 1 szt (najlepiej jagodowa, ale może być malinowa)
- Jagody - 120g
Biszkopt:
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy z odrobiną cukru na
sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy mąki i
proszek do pieczenia. Na końcu mieszamy z pianą z białek i makiem.
Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180
stopniach przez 15 minut.
Masa budyniowa.
Jeśli używamy jagód mrożonych, najlepiej wcześniej przegotować je z
częścią cukru (wystarczy 1 łyżka). W wypadku świeżych owoców, pomijamy
ten krok.
Budyń robimy zgodnie z instrukcją, ale w mniejszej ilości mleka.
Powinien być bardzo gęsty. Przykrywamy folią spożywczą tak, aby folia
dotykała budyniu. Studzimy.
Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Dodajemy porcjami ostudzony budyń.
Dodajemy jagody i wódkę. Masę można na końcu zmiksować blenderem, aby
miała gładszą konsystencję. Masę wylewamy na ostudzony biszkopt i
wkładamy do lodówki.
Galaretka:
Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją. Po wymieszaniu galaretki we
wrzątku, dodajemy jagody. Studzimy. Kiedy zaczyna tężeć, wylewamy na
ciasto.
Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz