Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Kolorowe pszenno-żytnie focaccie

 

 

Słone drożdżówki z fetą i warzywami - piękne i kolorowe. Dzięki dodatkowi żytniej razowej mąki są bardziej sycące. 

Składniki:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 200g
  • Mąka żytnia razowa - 150g
  • Woda ciepła - 190g
  • Sól - 1 płaska łyżeczka
  • Cukier-- 2 łyżeczki
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Drożdże - 20g
  • Dodatki:
  • Ser feta - 150g
  • Oliwki (u mnie kalamon) - 6szt
  • Kapary - 6szt
  • Pomidory koktajlowe - 12szt
  • Cukinia - 6 cienkich plasterków
  • Jalapeno marynowane - 6 plasterków
  • Rozmaryn - 6 kawałków
  • Sól gruboziarnista - 1 łyżka

Do ciepłej wody dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z mąkami, solą i oliwą. Ciasto dokładnie zagniatamy, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto równo rozkładamy na całą blachę i dzielimy na 6 części. Po upieczeniu pojedyncze drożdżówki będą się ładnie rozdzielać. Zostawiamy jeszcze na 10 minut.


W każdej drożdżówce robimy po 4 wgłębienia i wkładamy do nich po kawałku sera feta.  


Układamy warzywa i rozmaryn i lekko wciskamy w ciasto. Całość posypujemy solą gruboziarnistą.


Pieczemy w 200 stopniach przez 25-30 minut. Takie focaccie są pyszne i na ciepło i na zimno. 


   

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty