Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Kolorowe pszenno-żytnie focaccie

 

 

Słone drożdżówki z fetą i warzywami - piękne i kolorowe. Dzięki dodatkowi żytniej razowej mąki są bardziej sycące. 

Składniki:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 200g
  • Mąka żytnia razowa - 150g
  • Woda ciepła - 190g
  • Sól - 1 płaska łyżeczka
  • Cukier-- 2 łyżeczki
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Drożdże - 20g
  • Dodatki:
  • Ser feta - 150g
  • Oliwki (u mnie kalamon) - 6szt
  • Kapary - 6szt
  • Pomidory koktajlowe - 12szt
  • Cukinia - 6 cienkich plasterków
  • Jalapeno marynowane - 6 plasterków
  • Rozmaryn - 6 kawałków
  • Sól gruboziarnista - 1 łyżka

Do ciepłej wody dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z mąkami, solą i oliwą. Ciasto dokładnie zagniatamy, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto równo rozkładamy na całą blachę i dzielimy na 6 części. Po upieczeniu pojedyncze drożdżówki będą się ładnie rozdzielać. Zostawiamy jeszcze na 10 minut.


W każdej drożdżówce robimy po 4 wgłębienia i wkładamy do nich po kawałku sera feta.  


Układamy warzywa i rozmaryn i lekko wciskamy w ciasto. Całość posypujemy solą gruboziarnistą.


Pieczemy w 200 stopniach przez 25-30 minut. Takie focaccie są pyszne i na ciepło i na zimno. 


   

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty