Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pieczona owsianka z twarogiem i truskawkami

Płatki owsiane, twaróg i słodkie truskawki - pyszne i konkretne śniadanie idealne na weekendowy poranek lub do zabrania do pracy. Składniki: Twaróg (u mnie półtłusty) - 250g Płatki owsiane - 100g Jajka - 2szt Jogurt naturalny - 4 łyżki Cukier waniliowy - 2 łyżki (lub inne słodziwo) Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka (opcjonalnie) Truskawki - 120g (mogą być mrożone) Tłuszcz do nasmarowania foremek - u mnie odrobina masła klarowanego Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, jogurt i blendujemy na gładko. Dodajemy płatki owsiane, skórkę pomarańczową i pokrojone truskawki.  Szykujemy 2 kokilki - smarujemy je tłuszczem. Używałam masła klarowanego, ale może być także zwykły olej. Wlewamy porcję owsianki.  Zapiekamy w 180 stopniach po 30 minut. Podajemy od razu na ciepło lub jemy po ostudzeniu.

Kolorowe pszenno-żytnie focaccie

 

 

Słone drożdżówki z fetą i warzywami - piękne i kolorowe. Dzięki dodatkowi żytniej razowej mąki są bardziej sycące. 

Składniki:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 200g
  • Mąka żytnia razowa - 150g
  • Woda ciepła - 190g
  • Sól - 1 płaska łyżeczka
  • Cukier-- 2 łyżeczki
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Drożdże - 20g
  • Dodatki:
  • Ser feta - 150g
  • Oliwki (u mnie kalamon) - 6szt
  • Kapary - 6szt
  • Pomidory koktajlowe - 12szt
  • Cukinia - 6 cienkich plasterków
  • Jalapeno marynowane - 6 plasterków
  • Rozmaryn - 6 kawałków
  • Sól gruboziarnista - 1 łyżka

Do ciepłej wody dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z mąkami, solą i oliwą. Ciasto dokładnie zagniatamy, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto równo rozkładamy na całą blachę i dzielimy na 6 części. Po upieczeniu pojedyncze drożdżówki będą się ładnie rozdzielać. Zostawiamy jeszcze na 10 minut.


W każdej drożdżówce robimy po 4 wgłębienia i wkładamy do nich po kawałku sera feta.  


Układamy warzywa i rozmaryn i lekko wciskamy w ciasto. Całość posypujemy solą gruboziarnistą.


Pieczemy w 200 stopniach przez 25-30 minut. Takie focaccie są pyszne i na ciepło i na zimno. 


   

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty