Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Kurczak z bambusem i pak choi
Danie w azjatyckim stylu z kurczakiem, pak choi, pieczarkami i pędami bambusa. Szczególnie efektownie wygląda skwierczące, podane na żeliwnym talerzu.
Składniki na 4 porcje:
- Kurczak, mięso z piersi - 500g
- Pieczarki - 350g
- Kapusta pak choi - 1szt
- Kapusta biała - 1/4szt
- Pędy bambusa - 1 puszka - 140g po odcieku
- Papryka - 1 szt
- Liście kafir - 3szt
- Suszone liście kolendry - 1 łyżeczka
- Przyprawy mielone: kuchni chińskiej - 1 łyżeczka, kumin, kolendra, trawa cytrynowa - po 1/2 łyżeczki
- Pasta miso - 1 łyżka
- Sriracha - 1 łyżeczka
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki płaskie
- Olej sezamowy - 1 łyżka
Mięso kroimy w większą kostkę. Przesmażamy na
oleju sezamowym przez 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone w ćwiartki
pieczarki, paprykę w paskach, poszatkowane kapusty i odsączony bambus.
Smażymy kolejne kilka minut. Zalewamy szklanką wody, dodajemy kafir,
liście kolendry, przyprawy mielone, srirachę. Gotujemy razem 15 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w połowie szklanki wody i dolewamy.
Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodajemy miso i dokładnie
mieszamy.
Danie najlepiej podać na żeliwnych talerzach. Talerze nagrzewamy w
piekarniku i nakładamy porcję kurczaka - na gorącym talerzu jedzenie
będzie pięknie skwierczeć.
Danie podajemy z pieczywem, ryżem lub frytkami.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Proste i skuteczne, na pewno wszytskim posmakuje więc kradnę przepis do zrobienia w domu
OdpowiedzUsuń