Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kurczak z bambusem i pak choi

 

Danie w azjatyckim stylu z kurczakiem, pak choi, pieczarkami i pędami bambusa. Szczególnie efektownie wygląda skwierczące, podane na żeliwnym talerzu. 

Składniki na 4 porcje:

  • Kurczak, mięso z piersi - 500g
  • Pieczarki - 350g
  • Kapusta pak choi - 1szt
  • Kapusta biała - 1/4szt
  • Pędy bambusa - 1 puszka - 140g po odcieku
  • Papryka - 1 szt
  • Liście kafir - 3szt
  • Suszone liście kolendry - 1 łyżeczka
  • Przyprawy mielone: kuchni chińskiej - 1 łyżeczka, kumin, kolendra, trawa cytrynowa - po 1/2 łyżeczki
  • Pasta miso - 1 łyżka
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki płaskie
  • Olej sezamowy - 1 łyżka

Mięso kroimy w większą kostkę. Przesmażamy na oleju sezamowym przez 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki, paprykę w paskach, poszatkowane kapusty i odsączony bambus. Smażymy kolejne kilka minut. Zalewamy szklanką wody, dodajemy kafir, liście kolendry, przyprawy mielone, srirachę. Gotujemy razem 15 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w połowie szklanki wody i dolewamy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodajemy miso i dokładnie mieszamy.
Danie najlepiej podać na żeliwnych talerzach. Talerze nagrzewamy w piekarniku i nakładamy porcję kurczaka - na gorącym talerzu jedzenie będzie pięknie skwierczeć.
Danie podajemy z pieczywem, ryżem lub frytkami.

 

 

 

Komentarze

  1. Proste i skuteczne, na pewno wszytskim posmakuje więc kradnę przepis do zrobienia w domu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty