Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Kurczak z bambusem i pak choi

 

Danie w azjatyckim stylu z kurczakiem, pak choi, pieczarkami i pędami bambusa. Szczególnie efektownie wygląda skwierczące, podane na żeliwnym talerzu. 

Składniki na 4 porcje:

  • Kurczak, mięso z piersi - 500g
  • Pieczarki - 350g
  • Kapusta pak choi - 1szt
  • Kapusta biała - 1/4szt
  • Pędy bambusa - 1 puszka - 140g po odcieku
  • Papryka - 1 szt
  • Liście kafir - 3szt
  • Suszone liście kolendry - 1 łyżeczka
  • Przyprawy mielone: kuchni chińskiej - 1 łyżeczka, kumin, kolendra, trawa cytrynowa - po 1/2 łyżeczki
  • Pasta miso - 1 łyżka
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki płaskie
  • Olej sezamowy - 1 łyżka

Mięso kroimy w większą kostkę. Przesmażamy na oleju sezamowym przez 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki, paprykę w paskach, poszatkowane kapusty i odsączony bambus. Smażymy kolejne kilka minut. Zalewamy szklanką wody, dodajemy kafir, liście kolendry, przyprawy mielone, srirachę. Gotujemy razem 15 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w połowie szklanki wody i dolewamy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodajemy miso i dokładnie mieszamy.
Danie najlepiej podać na żeliwnych talerzach. Talerze nagrzewamy w piekarniku i nakładamy porcję kurczaka - na gorącym talerzu jedzenie będzie pięknie skwierczeć.
Danie podajemy z pieczywem, ryżem lub frytkami.

 

 

 

Komentarze

  1. Proste i skuteczne, na pewno wszytskim posmakuje więc kradnę przepis do zrobienia w domu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty