Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Kurczak z bambusem i pak choi

 

Danie w azjatyckim stylu z kurczakiem, pak choi, pieczarkami i pędami bambusa. Szczególnie efektownie wygląda skwierczące, podane na żeliwnym talerzu. 

Składniki na 4 porcje:

  • Kurczak, mięso z piersi - 500g
  • Pieczarki - 350g
  • Kapusta pak choi - 1szt
  • Kapusta biała - 1/4szt
  • Pędy bambusa - 1 puszka - 140g po odcieku
  • Papryka - 1 szt
  • Liście kafir - 3szt
  • Suszone liście kolendry - 1 łyżeczka
  • Przyprawy mielone: kuchni chińskiej - 1 łyżeczka, kumin, kolendra, trawa cytrynowa - po 1/2 łyżeczki
  • Pasta miso - 1 łyżka
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki płaskie
  • Olej sezamowy - 1 łyżka

Mięso kroimy w większą kostkę. Przesmażamy na oleju sezamowym przez 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki, paprykę w paskach, poszatkowane kapusty i odsączony bambus. Smażymy kolejne kilka minut. Zalewamy szklanką wody, dodajemy kafir, liście kolendry, przyprawy mielone, srirachę. Gotujemy razem 15 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w połowie szklanki wody i dolewamy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodajemy miso i dokładnie mieszamy.
Danie najlepiej podać na żeliwnych talerzach. Talerze nagrzewamy w piekarniku i nakładamy porcję kurczaka - na gorącym talerzu jedzenie będzie pięknie skwierczeć.
Danie podajemy z pieczywem, ryżem lub frytkami.

 

 

 

Komentarze

  1. Proste i skuteczne, na pewno wszytskim posmakuje więc kradnę przepis do zrobienia w domu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty