Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z indykiem w zatarze


Zatar to arabska mieszanka przypraw w skład której wchodzi sumak, prażony sezam i suszony tymianek. Można go kupić w sklepach w Polsce, a warto, bo nadaje orientalnego smaku i aromatu. 

Składniki:

  • Filet z indyka - 300g
  • Pieprz, sól
  • Zatar - 1 łyżeczka
  • Bułka tarta - 2 łyżki
  • Olej do smażenia
  • Miks sałat - 2 garście
  • Ogórek - 1szt
  • Rzodkiewka - 4szt
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Papryka - 1szt
  • Oliwki - 10szt
  • Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Zatar - 1 łyżeczka
  • Sezam do posypania

Filet z indyka kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Bułkę tartą mieszamy z zatarem. Panierujemy kawałki mięsa i smażymy na oleju na złoty kolor. Studzimy. Kroimy w plasterki.

Mieszamy sałatę, pokrojone warzywa, sos z oleju i zataru. Na sałatce układamy plasterki mięsa i posypujemy całość sezamem. Sałatka sprawdzi się jako jako obiad, kolacja lub konkretne śniadanie.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty