Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z indykiem w zatarze


Zatar to arabska mieszanka przypraw w skład której wchodzi sumak, prażony sezam i suszony tymianek. Można go kupić w sklepach w Polsce, a warto, bo nadaje orientalnego smaku i aromatu. 

Składniki:

  • Filet z indyka - 300g
  • Pieprz, sól
  • Zatar - 1 łyżeczka
  • Bułka tarta - 2 łyżki
  • Olej do smażenia
  • Miks sałat - 2 garście
  • Ogórek - 1szt
  • Rzodkiewka - 4szt
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Papryka - 1szt
  • Oliwki - 10szt
  • Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Zatar - 1 łyżeczka
  • Sezam do posypania

Filet z indyka kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Bułkę tartą mieszamy z zatarem. Panierujemy kawałki mięsa i smażymy na oleju na złoty kolor. Studzimy. Kroimy w plasterki.

Mieszamy sałatę, pokrojone warzywa, sos z oleju i zataru. Na sałatce układamy plasterki mięsa i posypujemy całość sezamem. Sałatka sprawdzi się jako jako obiad, kolacja lub konkretne śniadanie.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty