Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Sałatka z soczewicą, tuńczykiem i kiełkami


Pyszna bomba witaminowa - warzywa i kiełki w pysznej wersji. Sałatka idealna na konkretne i zdrowe śniadanie. 

Składniki na 2 porcje:

  • Soczewica zielona - 100g
  • Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka
  • Rukola - 2 garście
  • Pomidory koktajlowe - 8szt
  • Rzodkiewki - 4szt
  • Ogórek - 1/2szt
  • Oliwki - 4szt
  • Pomidory suszone - 2 plastry
  • Kiełki rzodkiewki - 1 garść
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól i cukier - po szczypcie
  • Suszony tymianek, rozmaryn, trybula, papryka słodka

Soczewicę płuczemy. Wkładamy do wrzątku i gotujemy ok 20 minut (powinna być miękka, ale się nie rozpadać). Przepłukujemy zimna wodą.

Tuńczyka odcedzamy i dzielimy na kawałki. Pomidory koktajlowe, suszone, ogórka, rzodkiewkę i oliwki kroimy. Mieszamy pokrojone warzywa, rukolę, tuńczyka, soczewicę, kiełki. Olej łączymy z przyprawami i zalewamy nim sałatkę. Dokładnie mieszamy. Podajemy po schłodzeniu.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty