Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Zupa ze szczawiem i pokrzywą


Szczaw w moim ogrodzie pojawił się sam, szkoda było z tego nie skorzystać! Do tego młoda pokrzywa, której wszędzie jest pełno i oto jest - kwaskowa wiosenna zupa. Jest pyszna, lekka, świetnie sprawdzi się w ciepły dzień. 

Składniki:

  • Woda - 2l
  • Marchew - 1szt
  • Biała kapusta - 1/8 główki
  • Pietruszka korzeń - 1szt
  • Ziele angielskie - 3szt, liść laurowy - 3szt
  • Suszony czosnek - 3 płatki
  • Lubczyk korzeń mielony - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz
  • Szczaw obrany - 200g
  • Pokrzywa młoda - 2 garście
  • Jogurt naturalny - 1 duża łyżka
  • Ryż - 150g
  • Sok z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego do smaku

Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, kapustę szatkujemy. Zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, korzeń lubczyku, suszony czosnek, sól, pieprz i gotujemy. Kiedy woda zacznie się gotować, dodajemy przepłukany ryż. Gotujemy na małym ogniu, aż ryż zmięknie (około 15 minut).
Ze szczawiu wycinamy łodygi. Razem z pokrzywą bardzo dobrze myjemy i kroimy w paski. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodajemy jogurt naturalny (najlepiej zahartować go gorącą zupą). Doprawiamy do smaku - pieprzem, solą i sokiem z cytryny.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty