Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Zupa w stylu tajskim z kurczakiem

 

Ostro-kwaśna, lekka zupa z kurczakiem, pieczarkami i pak choi. Zrobisz ją w 30 minut!

Składniki:

  • Kurczak (filet, polędwiczki lub mięso z udka) - 400g
  • Kapusta chińska Pak Choi - 1szt
  • Pieczarki - 300g
  • Marchew - 1szt
  • Mleko kokosowe - 1 puszka 400ml
  • Pasta Tom Yum - 30g
  • Liść limonki kafir - 3szt
  • Imbir - kawałek ok 2cm
  • Makaron ryżowy - 100-150g
  • Świeża kolendra

Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją. Po przygotowaniu układamy w miseczkach lub talerzach.

Kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki w plastry, marchew ścinamy np. obieraczką do warzyw. Pak choi kroimy na 4 kawałki

W garnku podgrzewamy 1,5l wody. Kiedy zacznie się gotować, dodajemy mleko kokosowe, pastę Tom Yum, imbir w kawałki i liście kafir. Dodajemy kurczaka i marchewkę. Gotujemy na małym ogniu. Po 10 minutach dodajemy pieczarki. Po 5 kolejnych minutach dodajemy kapustę pak choi. Gotujemy jeszcze 5 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku, ale raczej nie będzie takiej potrzeby, ponieważ pasta Tom Yum jest bardzo bogata w smaku.

Makaron zalewamy zupą, na każdej porcji układamy ćwiartkę kapusty. Przed podaniem posypujemy listkami kolendry.


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty