Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Gofry belgijskie

Gofry z ciasta drożdżowego - chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Genialne na ciepło i na zimno. Smakują świetnie ze świeżymi owocami czy bitą śmietaną. Składniki: Mąka pszenna - 250g Mleko w temperaturze pokojowej - 125ml Jajka - 2szt Masło - 100g Sól - szczypta Drożdże suche - 7g Cukier waniliowy - 1 łyżeczka Cukier - 70g (oryginalnie dużo więcej, ale ja wolę mniej słodkie) Tłuszcz do nasmarowania gofrownicy Oryginalne gofry belgijskie są bardzo słodkie. Zmniejszyłam ilość cukru do 70g i gofry nadal były słodkie, ale jak dla mnie idealnie. Jeśli lubicie bardzo słodkie, dodajcie nawet 100g cukru. Masło rozpuszczamy. Dodajemy mleko i mieszamy. Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, jajka i mleko z masłem. Mieszamy całość bardzo dokładnie łyżką.   Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Gofrownicę natłuszczamy i nagrzewamy. Wykładamy porcje ciasta (wielkości dużej, pełnej łyżki). Pieczemy do zarumienienia zgodnie z naszymi prefer

Tarta z porzeczkami, agrestem i bezą

 

Kruche ciasto z kwaśnymi owocami ogrodowymi i słodką bezą. Ciasto jest proste, a smakuje tak dobrze, że nawet teściowa je wychwalała :) 

Składniki na blaszkę o średnicy 28cm:

  • Ciasto:
  • Żółtka jaj - 2szt
  • Masło zimne - 100g
  • Mąka pszenna - 200g
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżka
  • Masa owocowa:
  • Czerwone porzeczki - 200g
  • Czarne porzeczki - 150g
  • Agrest - 150g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • Beza:
  • Białka jaj - 2szt
  • Cukier - 100g
  • Mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka

Ciasto:
Masło kroimy w kostkę. Dodajemy resztę składników na ciasto i zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko i wykładamy ciasto na blachę. Rozwałkowane ciasto najlepiej przenosić zawinięte na wałku. Uzupełniamy ewentualne ubytki w cieście (dokładnie obklejamy boki). Jeśli w cieście zrobi się dziura, załatajcie kawałkiem ciasta i nie martwcie się - po upieczeniu będzie ok.
Ciasto nakłuwamy kilka razy widelcem i pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. Ciasto można na czas pieczenia przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą, ale nie jest to konieczne.

Kiedy ciasto się piecze zajmujemy się owocami. Owoce wkładamy do garnka i podgrzewamy, często mieszając. Kiedy puszczą soki dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilę, aby masa zgęstniała (powinna być klejąca, ale nie twarda).

Po wyjęciu ciasta nakładamy masę i bardzo dokładnie rozkładamy ją po całości.

Teraz robimy bezę:
Białka ubijamy, kiedy będą sztywne dodajemy porcjami cukier. Ubijamy na wysokich obrotach, aż cały cukier się rozpuści. Na końcu dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubijamy do połączenia.

Bezę wykładamy na ciasto. Beza musi przylegać do masy. Najlepiej na początku nałożyć łyżką 3/4 bezy na całą powierzchnię ciasta, a resztę ułożyć ładnie na górze.


 
Ciasto dopiekamy w 160 stopniach przez 25 minut i dodatkowo 10-15 minut w 70 stopniach - dzięki temu beza będzie bardziej chrupiąca.

Ciasto studzimy w otwartym piekarniku.



 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty