Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Młode ziemniaki pieczone na ostro


 Młode ziemniaczki z dymką. Świetny dodatek do grillowanych mięs lub ryb. 

Składniki:

  • Ziemniaki młode - 1kg
  • Dymka - pęczek
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • do ziemniaków - 1 łyżeczka, pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki
  • chilli chipotle mielone - 1 łyżeczka (jeśli lubicie mniej ostre to pół łyżeczki wystarczy)

Ziemniaki myjemy, kroimy. Wkładamy do wrzątku i gotujemy 10 minut. Odcedzamy.

Dymkę dzielmy - cebulkę i szczypiorek kroimy osobno.

Podgotowane ziemniaki mieszamy z cebulkę, olejem i przyprawami. Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w 200 stopniach.


Po upieczeniu mieszamy ze szczypiorkiem. Są pyszne i na ciepło i na zimno.  


 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty