Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Ciasto migdałowe z wiśniami, śliwkami i chrupiącą posypką


Bardzo proste ciasto, które uda się każdemu. Smakuje wspaniale, dzięki połączeniu wiśni, śliwek, kardamonu i gałki muszkatołowej.

  • Maślanka - 250ml
  • Mąka pszenna - 200g
  • Mąka migdałowa - 200g
  • Jajko - 3szt
  • Cukier - 150g
  • Olej - 120g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Kardamon - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Wiśnie - 200g (już wydrylowanych)
  • Śliwki - 3szt
  • Na posypkę:
  • Płatki migdałowe - 3 łyżki
  • Cukier - 1 łyżka

Ciasto robiłam na blasze 23x30cm.
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy maślankę, mąki, olej, proszek do pieczenia, kardamon i gałkę. Mieszamy dokładnie. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na cieście układamy wydrylowane wiśnie i śliwki podzielone na ćwiartki. Na górę rozsypujemy płatki migdałowe i posypujemy całość cukrem.  


 Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut - do suchego patyczka.

Ciasto studzimy, najlepsze jest następnego dnia.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty