Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Ciasto kruche porzeczkowo-wiśniowo-migdałowe


Kruche kakaowe ciasto z wiśniami, porzeczkami i migdałową masą z kaszy manny. Rewelacyjne połączenie smaków! 

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Cukier - 50g
  • Masło zimne - 100g
  • Jajko - 1szt
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Kakao - 2 łyżki
  • Masa owocowa:
  • Wiśnie wydrylowane - 150g
  • Porzeczki czerwone - 250g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Masa migdałowa:
  • Mleko - 1/2 litra
  • Kasza manna - 5 łyżek
  • Migdały mielone - 150g
  • Masło w temperaturze pokojowej - 100g
  • Cukier - 150g
  • Góra:
  • Wiśnie wydrylowane - 150g
  • Galaretka (najlepiej wiśniowa) - 1szt

 Ciasto:
Zimne masło kroimy w kostkę. Mieszamy z resztą składników i zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30-60 minut. Rozwałkowujemy i kładziemy na blasze (u mnie 23x35cm). Pieczemy w 180 stopniach 20 minut.

Masa owocowa:
Owoce podgrzewamy w garnku, aż puszczą sok. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masę wykładamy na upieczony spód.

Masa migdałowa:
Do mleka dodajemy kaszę i razem gotujemy na małym ogniu, aż mocno zgęstnieje. Od momentu zagotowani powinny wystarczyć 3 minuty. Studzimy.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy partiami ostudzoną kaszę. Na końcu dodajemy mielone migdały. Dokładnie mieszamy. Wylewamy masę na owoce.
Ciasto chłodzimy w lodówce, aby masa stwardniała a w tym czasie robimy galaretkę.

Góra:
Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją. Odstawiamy aby lekko stężała - musi być na tyle gęsta, aby nie wypłynęła z blachy.
Ma masie migdałowej układamy wiśnie i zalewamy galaretką.

Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto najlepsze jest drugiego, a nawet trzeciego dnia, gdy kruchy blat zmięknie. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty