Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Tiramisu w pucharkach

Tiramisu w pucharkach

Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych pucharkach. To prosty przepis, a deser zachwyca za każdym razem. Takie pojedyncze porcje tiramisu sprawdzą się świetnie na imprezie.

Składniki na 4 duże porcje lub 6 mniejszych:

  • Mascarpone - 250g
  • Jaja - 3szt
  • Cukier - 100g
  • Biszkopty podłużne Savoiardi - 100g
  • Espresso - 40ml
  • Kakao do obsypania 

Na początku o mascarpone. W sklepach dostępne są tańsze mascarpone np. marek własnych marketów. Sama często ich używam. Do tiramisu polecam jednak dopłacić trochę i kupić dobry jakościowo włoski ser - przy tak małej ilości składników różnica smaku jest wyczuwalna.

Jajka sparzamy lub myjemy środkiem dezynfekującym. Dzielimy na białka i żółtka. Żółtka ucieramy z cukrem, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dobre ubicie jest ważne, bo to ono gwarantuje gęstość kremu. Dodajemy mascarpone i miksujemy na małych obrotach lub mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Krem wkładamy do lodówki na 5-10 minut.

Espresso studzimy. Szykujemy pucharki lub szklanki. Biszkopty zanurzamy w espresso z obu stron, bardzo krótko, aby nie zdążyły za bardzo namoknąć. Łamiemy na pół i układamy w pucharkach. Na nich układamy porcję kremu, znów biszkopty i krem. 

Tak przygotowane pucharki wkładamy do lodówki na kilka godzin lub nawet całą noc. Przed podaniem oprószamy desery gorzkim kakao (przez sitko, aby nie było grudek).


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty