Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Tiramisu w pucharkach

Tiramisu w pucharkach

Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych pucharkach. To prosty przepis, a deser zachwyca za każdym razem. Takie pojedyncze porcje tiramisu sprawdzą się świetnie na imprezie.

Składniki na 4 duże porcje lub 6 mniejszych:

  • Mascarpone - 250g
  • Jaja - 3szt
  • Cukier - 100g
  • Biszkopty podłużne Savoiardi - 100g
  • Espresso - 40ml
  • Kakao do obsypania 

Na początku o mascarpone. W sklepach dostępne są tańsze mascarpone np. marek własnych marketów. Sama często ich używam. Do tiramisu polecam jednak dopłacić trochę i kupić dobry jakościowo włoski ser - przy tak małej ilości składników różnica smaku jest wyczuwalna.

Jajka sparzamy lub myjemy środkiem dezynfekującym. Dzielimy na białka i żółtka. Żółtka ucieramy z cukrem, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dobre ubicie jest ważne, bo to ono gwarantuje gęstość kremu. Dodajemy mascarpone i miksujemy na małych obrotach lub mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Krem wkładamy do lodówki na 5-10 minut.

Espresso studzimy. Szykujemy pucharki lub szklanki. Biszkopty zanurzamy w espresso z obu stron, bardzo krótko, aby nie zdążyły za bardzo namoknąć. Łamiemy na pół i układamy w pucharkach. Na nich układamy porcję kremu, znów biszkopty i krem. 

Tak przygotowane pucharki wkładamy do lodówki na kilka godzin lub nawet całą noc. Przed podaniem oprószamy desery gorzkim kakao (przez sitko, aby nie było grudek).


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty