Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Curry z dynią, kalafiorem i cieciorką

Kremowe, jesienne curry w wersji wegańskiej - z warzywami i tofu. Pikantne i dobrze doprawione, jest idealne na zimniejsze dni. Składniki: Dynia miąższ - 400g Kalafior - 1/2 szt Ciecierzyca gotowana - 200g Tofu naturalne - 180g Mleko kokosowe - 200ml Pasta curry (u mnie zielona) - 1 łyżka Bulion - 200ml Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Sól, pieprz i słodka papryka - do smaku W garnku podgrzewamy bulion z mlekiem kokosowym, koncentratem i pastą curry. Dynię kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na różyczki - oba warzywa dodajemy do garnka. Gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy odcedzoną ciecierzycę i pokrojone w kostkę tofu. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut, często mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody. Warzywa powinny być miękkie, ale nie rozpadać się.  Doprawiamy do smaku. Podajemy gorące z dodatkiem ryżu lub indyjskich chlebków, na przykład aloo paratha .

Tiramisu w pucharkach

Tiramisu w pucharkach

Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych pucharkach. To prosty przepis, a deser zachwyca za każdym razem. Takie pojedyncze porcje tiramisu sprawdzą się świetnie na imprezie.

Składniki na 4 duże porcje lub 6 mniejszych:

  • Mascarpone - 250g
  • Jaja - 3szt
  • Cukier - 100g
  • Biszkopty podłużne Savoiardi - 100g
  • Espresso - 40ml
  • Kakao do obsypania 

Na początku o mascarpone. W sklepach dostępne są tańsze mascarpone np. marek własnych marketów. Sama często ich używam. Do tiramisu polecam jednak dopłacić trochę i kupić dobry jakościowo włoski ser - przy tak małej ilości składników różnica smaku jest wyczuwalna.

Jajka sparzamy lub myjemy środkiem dezynfekującym. Dzielimy na białka i żółtka. Żółtka ucieramy z cukrem, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dobre ubicie jest ważne, bo to ono gwarantuje gęstość kremu. Dodajemy mascarpone i miksujemy na małych obrotach lub mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Krem wkładamy do lodówki na 5-10 minut.

Espresso studzimy. Szykujemy pucharki lub szklanki. Biszkopty zanurzamy w espresso z obu stron, bardzo krótko, aby nie zdążyły za bardzo namoknąć. Łamiemy na pół i układamy w pucharkach. Na nich układamy porcję kremu, znów biszkopty i krem. 

Tak przygotowane pucharki wkładamy do lodówki na kilka godzin lub nawet całą noc. Przed podaniem oprószamy desery gorzkim kakao (przez sitko, aby nie było grudek).


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty