Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Orange espresso tonic

Kawa w najbardziej orzeźwiającej wersji, idealna na ciepłe dni. Mocne espresso z tonikiem i pomarańczą - świetnie smakuje, dodaje energii i chłodzi. Składniki na 2 porcje: Espresso - 2 porcje po 30ml Tonik - ok 250 ml Pomarańcza - 1/2szt Pomarańczę szorujemy i sparzamy. Kroimy na pół, będzie nam potrzeba tylko połówka. Kroimy 2 cieniutkie plasterki do dekoracji, z reszty wyciskamy sok. Do dwóch szklanek (najlepiej schłodzonych) wkładamy po kilka kostek lodu, wlewamy sok z pomarańczy i tonik. Teraz delikatnie, po łyżeczce nalewamy do każdej szklanki porcję espresso - dzięki temu kawa uzyska piękne warstwy. Podajemy od razu.

Lody kajmakowo-kawowe

Lody kajmakowo-kawowe

Puszyste domowe lody z tylko trzech składników. Gorzkość kawy przełamałam słodyczą kajmaku - wyszło świetnie! Lody są bardzo proste w wykonaniu.

Składniki:

  • Śmietanka 30% lub 36% - 200ml
  • Kajmak - 200g (1/2 puszki)
  • Espresso - 1 porcja (30-40ml)

Zimną śmietankę ubijamy lekko - powinna być puszysta i lekko gęsta. Dodajemy kajmak, ubijamy do połączenia. Na końcu dodajemy kawę i dalej miksujemy.

Gotową masę przelewamy do pojemnika (np. po lodach). Wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Najlepiej w trakcie mrożenia przemieszać 1-2 razy. Lody mają świetną konsystencję, nadają się do nałożenia od razu po wyciągnięciu z zamrażarki. Polecam jednak zjeść je przez kilka dni po zrobieniu, bo wtedy są najlepsze. 

Przez kajmak lody są dość słodkie, dobrze podać je z kwaśnymi owocami - u mnie świetnie sprawdziły się jeżyny i maliny.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty