Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni. Składniki: Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g Marchew - 2szt Pietruszka - 1szt Seler - 1/4 szt Cebula - 3szt Pieczarki - 8szt Pomidory krojone - 400g Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Ziemniaki - 4szt Liście laurowe - 4szt Ziele angielskie - 6szt Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka Sos sojowy - 1 łyżka Pieprz do smaku  Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania.  Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego.  Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny. W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroim...

Lody kajmakowo-kawowe

Lody kajmakowo-kawowe

Puszyste domowe lody z tylko trzech składników. Gorzkość kawy przełamałam słodyczą kajmaku - wyszło świetnie! Lody są bardzo proste w wykonaniu.

Składniki:

  • Śmietanka 30% lub 36% - 200ml
  • Kajmak - 200g (1/2 puszki)
  • Espresso - 1 porcja (30-40ml)

Zimną śmietankę ubijamy lekko - powinna być puszysta i lekko gęsta. Dodajemy kajmak, ubijamy do połączenia. Na końcu dodajemy kawę i dalej miksujemy.

Gotową masę przelewamy do pojemnika (np. po lodach). Wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Najlepiej w trakcie mrożenia przemieszać 1-2 razy. Lody mają świetną konsystencję, nadają się do nałożenia od razu po wyciągnięciu z zamrażarki. Polecam jednak zjeść je przez kilka dni po zrobieniu, bo wtedy są najlepsze. 

Przez kajmak lody są dość słodkie, dobrze podać je z kwaśnymi owocami - u mnie świetnie sprawdziły się jeżyny i maliny.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty