Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasto korzenne z mascarpone, śliwką i czekoladą

Ciasto korzenne z mascarpone, śliwką i czekoladą

Delikatne i wilgotne ciasto z dodatkiem serka mascarpone. Śliwka, korzenne przyprawy i czekolada to idealne połączenie!

Składniki:

  • Mąka pszenna - 200g
  • Mąka ziemniaczana - 80g
  • Masło ciepłe - 150g
  • Mascarpone - 100g
  • Jajka - 3szt
  • Cukier - 120g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Przyprawy korzenne po 1/2 łyżeczki - imbir, cynamon, kardamon
  • Kakao - 1 łyżeczka
  • Kropelki czekoladowe do pieczenia - 2 łyżki
  • Śliwki - 3-4 szt
  • Cukier puder do posypania 


Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Cały czas miksując, dodajemy jajka, potem mascarpone. Mąki mieszamy z proszkiem, kakao i przyprawami korzennymi, dodajemy porcjami, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy kropelki czekoladowe i mieszamy.

Blachę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto.

Śliwki kroimy w paski i układamy na cieście, lekko dociskając.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut, sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone w środku. Po 30 minutach można przykryć papierem do  pieczenia lub pergaminem, aby góra ciasta się nie spiekła.

Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty