Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ciasto korzenne z mascarpone, śliwką i czekoladą

Ciasto korzenne z mascarpone, śliwką i czekoladą

Delikatne i wilgotne ciasto z dodatkiem serka mascarpone. Śliwka, korzenne przyprawy i czekolada to idealne połączenie!

Składniki:

  • Mąka pszenna - 200g
  • Mąka ziemniaczana - 80g
  • Masło ciepłe - 150g
  • Mascarpone - 100g
  • Jajka - 3szt
  • Cukier - 120g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Przyprawy korzenne po 1/2 łyżeczki - imbir, cynamon, kardamon
  • Kakao - 1 łyżeczka
  • Kropelki czekoladowe do pieczenia - 2 łyżki
  • Śliwki - 3-4 szt
  • Cukier puder do posypania 


Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Cały czas miksując, dodajemy jajka, potem mascarpone. Mąki mieszamy z proszkiem, kakao i przyprawami korzennymi, dodajemy porcjami, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy kropelki czekoladowe i mieszamy.

Blachę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto.

Śliwki kroimy w paski i układamy na cieście, lekko dociskając.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut, sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone w środku. Po 30 minutach można przykryć papierem do  pieczenia lub pergaminem, aby góra ciasta się nie spiekła.

Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty