Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Ciasto korzenne z mascarpone, śliwką i czekoladą

Ciasto korzenne z mascarpone, śliwką i czekoladą

Delikatne i wilgotne ciasto z dodatkiem serka mascarpone. Śliwka, korzenne przyprawy i czekolada to idealne połączenie!

Składniki:

  • Mąka pszenna - 200g
  • Mąka ziemniaczana - 80g
  • Masło ciepłe - 150g
  • Mascarpone - 100g
  • Jajka - 3szt
  • Cukier - 120g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Przyprawy korzenne po 1/2 łyżeczki - imbir, cynamon, kardamon
  • Kakao - 1 łyżeczka
  • Kropelki czekoladowe do pieczenia - 2 łyżki
  • Śliwki - 3-4 szt
  • Cukier puder do posypania 


Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Cały czas miksując, dodajemy jajka, potem mascarpone. Mąki mieszamy z proszkiem, kakao i przyprawami korzennymi, dodajemy porcjami, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy kropelki czekoladowe i mieszamy.

Blachę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto.

Śliwki kroimy w paski i układamy na cieście, lekko dociskając.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut, sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone w środku. Po 30 minutach można przykryć papierem do  pieczenia lub pergaminem, aby góra ciasta się nie spiekła.

Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty