Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni. Składniki: Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g Marchew - 2szt Pietruszka - 1szt Seler - 1/4 szt Cebula - 3szt Pieczarki - 8szt Pomidory krojone - 400g Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Ziemniaki - 4szt Liście laurowe - 4szt Ziele angielskie - 6szt Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka Sos sojowy - 1 łyżka Pieprz do smaku  Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania.  Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego.  Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny. W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroim...

Pizza bianca z ziemniakami, Prosciutto cotto i pesto

Pizza bianca z ziemniakami, Prosciutto cotto i pesto

Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto bazyliowym. Pomimo braku pomidorowego sosu pizza jest pełna smaku. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:

Ciasto na pizzę:

  • Mąka pszenna - 170g
  • Woda ciepła - 90ml
  • Drożdże świeże - 10g
  • Cukier - 1/3 łyżeczki
  • Sól - 1/3 łyżeczki
  • Oliwa - 2 łyżki
  • + kasza manna do podsypania ciasta

Sos biały:

  • Cebula - 1szt mała
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - szczypta
  • Śmietana 18% - 100g
  • Sól i pieprz do smaku

Dodatki:

  • Ziemniak - 1szt mała
  • Pieczarki - 2szt
  • Mozzarella - 1szt 120g
  • Prosciutto cotto - 2 plastry
  • Pesto bazyliowe (u mnie gotowe pesto bazylia z rukolą) - 2 łyżeczki 

Ciasto:

Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników. Ciasto długo zagniatamy - powinno być elastyczne i gładkie. Odstawiamy pod przykryciem na wyrośnięcia na co najmniej godzinę.

Biały sos:

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju, aż lekko się zeszkli. Dodajemy śmietanę, gałkę, doprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy na niedużym ogniu. Sos powinien być gęsty.

Ziemniaka myjemy. Kroimy na cieniutkie plasterki, najlepiej obieraczką do warzyw. Wrzucamy plasterki na wrzątek i gotujemy około 2 minuty - powinny zmięknąć, ale nie rozpadać się. Delikatnie odcedzamy.

Po wyrastaniu ciasto rozciągamy lub rozwałkowujemy, podsypując kaszą manną. Na cieście rozprowadzamy sos, na nim układamy pokruszoną mozzarellę, plasterki ziemniaka i pieczarek. 

Pieczemy w 250 stopniach przez kilka minut, do zarumienienia. Ja używałam kamienia, ale można piec pizzę na blaszce.


Po upieczeniu, na pizzy układamy kawałki szynki gotowanej i zielone pesto. Podajemy od razu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty