Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Pizza bianca z ziemniakami, Prosciutto cotto i pesto
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto bazyliowym. Pomimo braku pomidorowego sosu pizza jest pełna smaku. Koniecznie wypróbujcie!
Składniki:
Ciasto na pizzę:
- Mąka pszenna - 170g
- Woda ciepła - 90ml
- Drożdże świeże - 10g
- Cukier - 1/3 łyżeczki
- Sól - 1/3 łyżeczki
- Oliwa - 2 łyżki
- + kasza manna do podsypania ciasta
Sos biały:
- Cebula - 1szt mała
- Olej - 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa - szczypta
- Śmietana 18% - 100g
- Sól i pieprz do smaku
Dodatki:
- Ziemniak - 1szt mała
- Pieczarki - 2szt
- Mozzarella - 1szt 120g
- Prosciutto cotto - 2 plastry
- Pesto bazyliowe (u mnie gotowe pesto bazylia z rukolą) - 2 łyżeczki
Ciasto:
Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników. Ciasto długo zagniatamy - powinno być elastyczne i gładkie. Odstawiamy pod przykryciem na wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
Biały sos:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju, aż lekko się zeszkli. Dodajemy śmietanę, gałkę, doprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy na niedużym ogniu. Sos powinien być gęsty.
Ziemniaka myjemy. Kroimy na cieniutkie plasterki, najlepiej obieraczką do warzyw. Wrzucamy plasterki na wrzątek i gotujemy około 2 minuty - powinny zmięknąć, ale nie rozpadać się. Delikatnie odcedzamy.
Po wyrastaniu ciasto rozciągamy lub rozwałkowujemy, podsypując kaszą manną. Na cieście rozprowadzamy sos, na nim układamy pokruszoną mozzarellę, plasterki ziemniaka i pieczarek.
Pieczemy w 250 stopniach przez kilka minut, do zarumienienia. Ja używałam kamienia, ale można piec pizzę na blaszce.
Po upieczeniu, na pizzy układamy kawałki szynki gotowanej i zielone pesto. Podajemy od razu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz