Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Curry z dynią, kalafiorem i cieciorką

Kremowe, jesienne curry w wersji wegańskiej - z warzywami i tofu. Pikantne i dobrze doprawione, jest idealne na zimniejsze dni. Składniki: Dynia miąższ - 400g Kalafior - 1/2 szt Ciecierzyca gotowana - 200g Tofu naturalne - 180g Mleko kokosowe - 200ml Pasta curry (u mnie zielona) - 1 łyżka Bulion - 200ml Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Sól, pieprz i słodka papryka - do smaku W garnku podgrzewamy bulion z mlekiem kokosowym, koncentratem i pastą curry. Dynię kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na różyczki - oba warzywa dodajemy do garnka. Gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy odcedzoną ciecierzycę i pokrojone w kostkę tofu. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut, często mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody. Warzywa powinny być miękkie, ale nie rozpadać się.  Doprawiamy do smaku. Podajemy gorące z dodatkiem ryżu lub indyjskich chlebków, na przykład aloo paratha .

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Klasyka w najlepszym wydaniu - fasolka po bretońsku to pyszne i konkretne danie, idealne na jesienne i zimowe chłody. Zróbcie dużą porcję, bo na pewno szybko zniknie ;)

Składniki na 6 porcji:

  • Fasola biała duża (np. Jaś) - 500g
  • Boczek wędzony - 250g
  • Kiełbasa - 250g
  • Cebula biała - 1szt duża
  • Pomidory krojone - 400g
  • Koncentrat pomidorowy - 2-3 łyżeczki
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Liść laurowy - 4szt
  • Pieprz ziarno - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Majeranek suszony - 2 płaskie łyżeczki

Fasolę musimy przygotować dzień przed gotowaniem. Zalewamy ją zimną wodą i zostawiamy na noc do namoczenia. Ważne, aby nalać wody sporo wyżej niż poziom fasoli, bo ta mocno napęcznieje. 

Następnego dnia odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Ja użyłam szybkowaru, gotowałam od złapania ciśnienia 20 minut i pozostawiłam na 15 minut bez otwierania. Jeśli gotujecie w garnku trzeba liczyć około 1,5 godziny. Gdy fasola będzie miękka znów odcedzamy i wkładamy do garnka.

Boczek kroimy w kostkę, smażymy na suchej patelni, aż będzie chrupiący. Zdejmujemy i dokładamy do fasoli.

Kiełbasę kroimy w półplasterki. Smażymy na tłuszczu z boczku, Gdy się zarumieni, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy razem jeszcze 5 minut. Dokładamy do fasoli całość, razem z wytopionym tłuszczem.

Dodajemy krojone pomidory, koncentrat, liście, ziele, pieprz. Gotujemy około 15-20 minut, w razie potrzeby dodajemy trochę wody. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty