Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Łopatka wieprzowa z warzywami

Łopatka wieprzowa z warzywami

Bardzo prosty przepis na łopatkę wieprzową. Dzięki duszeniu z warzywami pozostaje soczysta i nabiera lekko słodkiego smaku.

Składniki:

  • Łopatka wieprzowa - 4 plastry
  • Sól, pieprz
  • Olej - 1 łyżka
  • Marchew - 4szt nieduże
  • Pietruszka - 2szt
  • Por - 1szt
  • Cukinia - 1szt nieduża
        Przyprawy:
  • papryka słodka i ostra - po 1/2 łyżeczki
  • pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • pieprz i sól do smaku


Łopatkę osuszamy ręcznikiem papierowym, obsypujemy solą i pieprzem. Smażymy na oleju, na średnim ogniu, aż do zarumienienia z obu stron. Mięso zdejmujemy z patelni.

Marchew, pietruszkę, białą część pora i cukinię  kroimy w plasterki. Warzywa smażymy na patelni, na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy z powrotem mięso, doprawiamy paprykami, pieprzem ziołowym i sosem sojowym. W razie potrzeby dolewamy pół szklanki wody. Całość dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. U mnie trwało to około 30 minut, ale zależy to oczywiście od mięsa oraz od grubości plastrów.

Mięso podałam z kotletami ziemniaczanymi, ale dobrze sprawdzą się także zwykłe ziemniaki lub kasza.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty