Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni. Składniki: Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g Marchew - 2szt Pietruszka - 1szt Seler - 1/4 szt Cebula - 3szt Pieczarki - 8szt Pomidory krojone - 400g Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Ziemniaki - 4szt Liście laurowe - 4szt Ziele angielskie - 6szt Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka Sos sojowy - 1 łyżka Pieprz do smaku  Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania.  Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego.  Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny. W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroim...

Łopatka wieprzowa z warzywami

Łopatka wieprzowa z warzywami

Bardzo prosty przepis na łopatkę wieprzową. Dzięki duszeniu z warzywami pozostaje soczysta i nabiera lekko słodkiego smaku.

Składniki:

  • Łopatka wieprzowa - 4 plastry
  • Sól, pieprz
  • Olej - 1 łyżka
  • Marchew - 4szt nieduże
  • Pietruszka - 2szt
  • Por - 1szt
  • Cukinia - 1szt nieduża
        Przyprawy:
  • papryka słodka i ostra - po 1/2 łyżeczki
  • pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • pieprz i sól do smaku


Łopatkę osuszamy ręcznikiem papierowym, obsypujemy solą i pieprzem. Smażymy na oleju, na średnim ogniu, aż do zarumienienia z obu stron. Mięso zdejmujemy z patelni.

Marchew, pietruszkę, białą część pora i cukinię  kroimy w plasterki. Warzywa smażymy na patelni, na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy z powrotem mięso, doprawiamy paprykami, pieprzem ziołowym i sosem sojowym. W razie potrzeby dolewamy pół szklanki wody. Całość dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. U mnie trwało to około 30 minut, ale zależy to oczywiście od mięsa oraz od grubości plastrów.

Mięso podałam z kotletami ziemniaczanymi, ale dobrze sprawdzą się także zwykłe ziemniaki lub kasza.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty