Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Curry z dynią, kalafiorem i cieciorką

Kremowe, jesienne curry w wersji wegańskiej - z warzywami i tofu. Pikantne i dobrze doprawione, jest idealne na zimniejsze dni. Składniki: Dynia miąższ - 400g Kalafior - 1/2 szt Ciecierzyca gotowana - 200g Tofu naturalne - 180g Mleko kokosowe - 200ml Pasta curry (u mnie zielona) - 1 łyżka Bulion - 200ml Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Sól, pieprz i słodka papryka - do smaku W garnku podgrzewamy bulion z mlekiem kokosowym, koncentratem i pastą curry. Dynię kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na różyczki - oba warzywa dodajemy do garnka. Gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy odcedzoną ciecierzycę i pokrojone w kostkę tofu. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut, często mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody. Warzywa powinny być miękkie, ale nie rozpadać się.  Doprawiamy do smaku. Podajemy gorące z dodatkiem ryżu lub indyjskich chlebków, na przykład aloo paratha .

Łopatka wieprzowa z warzywami

Łopatka wieprzowa z warzywami

Bardzo prosty przepis na łopatkę wieprzową. Dzięki duszeniu z warzywami pozostaje soczysta i nabiera lekko słodkiego smaku.

Składniki:

  • Łopatka wieprzowa - 4 plastry
  • Sól, pieprz
  • Olej - 1 łyżka
  • Marchew - 4szt nieduże
  • Pietruszka - 2szt
  • Por - 1szt
  • Cukinia - 1szt nieduża
        Przyprawy:
  • papryka słodka i ostra - po 1/2 łyżeczki
  • pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • pieprz i sól do smaku


Łopatkę osuszamy ręcznikiem papierowym, obsypujemy solą i pieprzem. Smażymy na oleju, na średnim ogniu, aż do zarumienienia z obu stron. Mięso zdejmujemy z patelni.

Marchew, pietruszkę, białą część pora i cukinię  kroimy w plasterki. Warzywa smażymy na patelni, na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy z powrotem mięso, doprawiamy paprykami, pieprzem ziołowym i sosem sojowym. W razie potrzeby dolewamy pół szklanki wody. Całość dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. U mnie trwało to około 30 minut, ale zależy to oczywiście od mięsa oraz od grubości plastrów.

Mięso podałam z kotletami ziemniaczanymi, ale dobrze sprawdzą się także zwykłe ziemniaki lub kasza.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty