Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Makaron z sosem z pieczonych warzyw i burratą

Makaron z sosem z pieczonych warzyw i burratą

Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i o pięknym kolorze. Po zmiksowaniu powstaje z nich rewelacyjny i bardzo aromatyczny sos do makaronu. Podany z lekką, świeżą burratą, tworzy idealny letni obiad. 

Składniki na 4 porcje:

  • Cukinia - 2szt małe
  • Pomidory - 3szt
  • Papryka czerwona - 2szt
  • Czosnek - 6 ząbków
  • Cebula czerwona - 2szt
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Świeże zioła - tymianek i rozmaryn - po kilka gałązek
  • Sól, pieprz, słodka papryka - do smaku
  • Makaron kolanka - 200g  (u mnie orkiszowy razowy od Nudli Śląskich BIO)
  • Burrata - 2szt (ok 250g)


Warzywa kroimy na nieduże kawałki. Pomidory warto też obrać ze skórek. Całość polewamy oliwą i mieszamy. Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Na górze układamy świeże zioła.

Makaron z sosem z pieczonych warzyw i burratą

Całość pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut, aż do zarumienienia warzyw. Pozbywamy się ziół i skórek z papryk (powinny teraz zejść z łatwością).  Upieczone warzywa dajemy do garnka lub do głębokiej patelni. Miksujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką Gotujemy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron dodajemy do sosu (można także dodać pół chochli wody z gotowania makaronu). Całość gotujemy jeszcze chwilę.

Makaron wykładamy na talerze. Na każdym układamy połówkę burraty (ser najlepiej wyciągnąć z lodówki na około 30 minut przed podaniem). Całość można jeszcze skropić oliwą lub udekorować świeżymi ziołami.

Makaron z sosem z pieczonych warzyw i burratą

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty