Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Makaron z sosem z pieczonych warzyw i burratą

Makaron z sosem z pieczonych warzyw i burratą

Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i o pięknym kolorze. Po zmiksowaniu powstaje z nich rewelacyjny i bardzo aromatyczny sos do makaronu. Podany z lekką, świeżą burratą, tworzy idealny letni obiad. 

Składniki na 4 porcje:

  • Cukinia - 2szt małe
  • Pomidory - 3szt
  • Papryka czerwona - 2szt
  • Czosnek - 6 ząbków
  • Cebula czerwona - 2szt
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Świeże zioła - tymianek i rozmaryn - po kilka gałązek
  • Sól, pieprz, słodka papryka - do smaku
  • Makaron kolanka - 200g  (u mnie orkiszowy razowy od Nudli Śląskich BIO)
  • Burrata - 2szt (ok 250g)


Warzywa kroimy na nieduże kawałki. Pomidory warto też obrać ze skórek. Całość polewamy oliwą i mieszamy. Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Na górze układamy świeże zioła.

Makaron z sosem z pieczonych warzyw i burratą

Całość pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut, aż do zarumienienia warzyw. Pozbywamy się ziół i skórek z papryk (powinny teraz zejść z łatwością).  Upieczone warzywa dajemy do garnka lub do głębokiej patelni. Miksujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką Gotujemy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron dodajemy do sosu (można także dodać pół chochli wody z gotowania makaronu). Całość gotujemy jeszcze chwilę.

Makaron wykładamy na talerze. Na każdym układamy połówkę burraty (ser najlepiej wyciągnąć z lodówki na około 30 minut przed podaniem). Całość można jeszcze skropić oliwą lub udekorować świeżymi ziołami.

Makaron z sosem z pieczonych warzyw i burratą

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty