Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Makaron z sosem z pieczonych warzyw i burratą
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i o pięknym kolorze. Po zmiksowaniu powstaje z nich rewelacyjny i bardzo aromatyczny sos do makaronu. Podany z lekką, świeżą burratą, tworzy idealny letni obiad.
Składniki na 4 porcje:
- Cukinia - 2szt małe
- Pomidory - 3szt
- Papryka czerwona - 2szt
- Czosnek - 6 ząbków
- Cebula czerwona - 2szt
- Oliwa - 2 łyżki
- Świeże zioła - tymianek i rozmaryn - po kilka gałązek
- Sól, pieprz, słodka papryka - do smaku
- Makaron kolanka - 200g (u mnie orkiszowy razowy od Nudli Śląskich BIO)
- Burrata - 2szt (ok 250g)
Warzywa kroimy na nieduże kawałki. Pomidory warto też obrać ze skórek. Całość polewamy oliwą i mieszamy. Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Na górze układamy świeże zioła.
Całość pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut, aż do zarumienienia warzyw. Pozbywamy się ziół i skórek z papryk (powinny teraz zejść z łatwością). Upieczone warzywa dajemy do garnka lub do głębokiej patelni. Miksujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką Gotujemy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron dodajemy do sosu (można także dodać pół chochli wody z gotowania makaronu). Całość gotujemy jeszcze chwilę.
Makaron wykładamy na talerze. Na każdym układamy połówkę burraty (ser najlepiej wyciągnąć z lodówki na około 30 minut przed podaniem). Całość można jeszcze skropić oliwą lub udekorować świeżymi ziołami.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz