Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Proteinowy deser figowy

Proteinowy deser figowy

Deser z serka grani i odżywki białkowej z dżemem figowym i czekoladą. Jest puszysty i pyszny. Świetnie sprawdzi się jako zdrowa przekąska w pracy.

Składniki na 1 porcję:

  • Serek grani - 200g
  • Odżywka białkowa waniliowa - 15-20g
  • Dżem figowy - 2 łyżeczki
  • Czekolada - 2 kostki (u mnie deserowa)
  • Biszkopty okrągłe - 2szt
  • Figa świeża - 1szt

Deser należy przygotować dzień wcześniej, bo najlepiej smakuje mocno schłodzony.

Serek grani blendujemy z odżywką białkową - dzięki temu nabierze puszystej konsystencji. Polecam waniliową, ale jeśli wolicie smakową to oczywiście możecie takiej użyć.

Do pojemnika lub słoiczka nakładamy połowę serka, na to pokruszone biszkopty, dżem figowy i resztę serka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali na małej mocy. Polewamy deser. Na górze układamy pokrojoną figę. Całość zamykamy i odstawiamy do lodówki na noc.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty