Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Mac and cheese

Mac and cheese

Klasyka amerykańskiej kuchni - makaron z gęstym, kremowym sosem serowym. Moja wersja ma dodatek płatków chilli, które nadały mu charakteru.

Składniki:

  • Makaron kolanka - 400g (u mnie orkiszowe od Nudli Śląskich BIO)
  • Ser tarty cheddar (u mnie mix cheddar z mozzarellą) - 350g
  • Mleko - 1 szklanka
  • Masło - 120g
  • Mąka - 80g
  • Śmietanka 30% - 200ml
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Płatki chilli - 1 płaska łyżeczka
  • Sól, pieprz - do smaku 

Makaron gotujemy al dente. 

Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, podgrzewamy i mieszamy dynamicznie, aby nie zrobiły się grudki. Zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy ser tarty, śmietankę, gałkę, chilli, sól i pieprz. Mieszamy, aż ser zupełnie się rozpuści, a sos będzie gładki i kremowy. Dodajemy ugotowany makaron. 

Mac and cheese podajemy koniecznie na gorąco.

Mac and cheese



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty