Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Orange espresso tonic

Kawa w najbardziej orzeźwiającej wersji, idealna na ciepłe dni. Mocne espresso z tonikiem i pomarańczą - świetnie smakuje, dodaje energii i chłodzi. Składniki na 2 porcje: Espresso - 2 porcje po 30ml Tonik - ok 250 ml Pomarańcza - 1/2szt Pomarańczę szorujemy i sparzamy. Kroimy na pół, będzie nam potrzeba tylko połówka. Kroimy 2 cieniutkie plasterki do dekoracji, z reszty wyciskamy sok. Do dwóch szklanek (najlepiej schłodzonych) wkładamy po kilka kostek lodu, wlewamy sok z pomarańczy i tonik. Teraz delikatnie, po łyżeczce nalewamy do każdej szklanki porcję espresso - dzięki temu kawa uzyska piękne warstwy. Podajemy od razu.

Mac and cheese

Mac and cheese

Klasyka amerykańskiej kuchni - makaron z gęstym, kremowym sosem serowym. Moja wersja ma dodatek płatków chilli, które nadały mu charakteru.

Składniki:

  • Makaron kolanka - 400g (u mnie orkiszowe od Nudli Śląskich BIO)
  • Ser tarty cheddar (u mnie mix cheddar z mozzarellą) - 350g
  • Mleko - 1 szklanka
  • Masło - 120g
  • Mąka - 80g
  • Śmietanka 30% - 200ml
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Płatki chilli - 1 płaska łyżeczka
  • Sól, pieprz - do smaku 

Makaron gotujemy al dente. 

Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, podgrzewamy i mieszamy dynamicznie, aby nie zrobiły się grudki. Zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy ser tarty, śmietankę, gałkę, chilli, sól i pieprz. Mieszamy, aż ser zupełnie się rozpuści, a sos będzie gładki i kremowy. Dodajemy ugotowany makaron. 

Mac and cheese podajemy koniecznie na gorąco.

Mac and cheese



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty