Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Mac and cheese

Mac and cheese

Klasyka amerykańskiej kuchni - makaron z gęstym, kremowym sosem serowym. Moja wersja ma dodatek płatków chilli, które nadały mu charakteru.

Składniki:

  • Makaron kolanka - 400g (u mnie orkiszowe od Nudli Śląskich BIO)
  • Ser tarty cheddar (u mnie mix cheddar z mozzarellą) - 350g
  • Mleko - 1 szklanka
  • Masło - 120g
  • Mąka - 80g
  • Śmietanka 30% - 200ml
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Płatki chilli - 1 płaska łyżeczka
  • Sól, pieprz - do smaku 

Makaron gotujemy al dente. 

Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, podgrzewamy i mieszamy dynamicznie, aby nie zrobiły się grudki. Zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy ser tarty, śmietankę, gałkę, chilli, sól i pieprz. Mieszamy, aż ser zupełnie się rozpuści, a sos będzie gładki i kremowy. Dodajemy ugotowany makaron. 

Mac and cheese podajemy koniecznie na gorąco.

Mac and cheese



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty