Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Kalafior z pęczakiem i boczkiem

Kalafior z pęczakiem i boczkiem

Gęste danie jednogarnkowe z kaszą pęczak, boczkiem i kalafiorem. Proste w wykonaniu, sprawdzi się świetnie podczas jesiennych i zimowych chłodów.

Składniki na 4 duże porcje:

  • Boczek surowy - 300g
  • Kalafior - 1szt średnia
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Kasza pęczak - 200g
  • Pomidory krojone - 400ml
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Papryka wędzona i ostra - po 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Pieprz - do smaku 


Boczek kroimy w niedużą kostkę. Smażymy na suchej patelni, aż się wytopi i będzie chrupiący. Zdejmujemy boczek, a na wytopiony tłuszcz dodajemy pokrojoną cebulę, smażymy 2-3 minuty. Dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy jeszcze minutkę. Teraz dodajemy kaszę jęczmienną. Kiedy lekko się zarumieni zalewamy pomidorami i dodajemy odrobinę wody. Doprawiamy sosem sojowym, paprykami i pieprzem. 

Kiedy kasza będzie miękka dodajemy kalafiora podzielonego na różyczki i odłożony wcześniej boczek. Gotujemy jeszcze około 10 minut, aż kalafior lekko zmięknie. 

Podajemy na gorąco.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty