Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Curry z dynią, kalafiorem i cieciorką

Kremowe, jesienne curry w wersji wegańskiej - z warzywami i tofu. Pikantne i dobrze doprawione, jest idealne na zimniejsze dni. Składniki: Dynia miąższ - 400g Kalafior - 1/2 szt Ciecierzyca gotowana - 200g Tofu naturalne - 180g Mleko kokosowe - 200ml Pasta curry (u mnie zielona) - 1 łyżka Bulion - 200ml Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Sól, pieprz i słodka papryka - do smaku W garnku podgrzewamy bulion z mlekiem kokosowym, koncentratem i pastą curry. Dynię kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na różyczki - oba warzywa dodajemy do garnka. Gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy odcedzoną ciecierzycę i pokrojone w kostkę tofu. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut, często mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody. Warzywa powinny być miękkie, ale nie rozpadać się.  Doprawiamy do smaku. Podajemy gorące z dodatkiem ryżu lub indyjskich chlebków, na przykład aloo paratha .

Omlet proteinowy z serka grani ze śliwkami

Omlet proteinowy z serka grani ze śliwkami

Pyszny i zdrowy omlet twarogowy z dodatkiem odżywki białkowej. Jest lekki i bardzo puszysty. Podałam go z nieco mniej zdrowym kremem czekoladowo-orzechowym i świeżymi śliwkami.

Składniki na 1 omlet:

  • Serek grani - 100g
  • Jajka - 2szt
  • Mąka (u mnie pszenna) - 30g
  • Odżywka białkowa waniliowa - 15g
  • Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Olej do smażenia - 1 łyżeczka

Dodatki:

  • Krem czekoladowo-orzechowy - 1 łyżka
  • Śliwki świeże - 2szt


Serek z jajkami blendujemy do połączenia. Dodajemy odżywkę, mąkę, proszek i szczyptę soli, znów blendujemy do połączenia składników. Masę odstawiamy na 5 minut, w tym czasie lekko zgęstnieje.

Omlet nie wymaga dużo tłuszczu do smażenia - wystarczy posmarować patelnię. Na nagrzaną, natłuszczoną małą patelnie wlewamy ciasto. Smażymy na niedużym ogniu, pod przykryciem, aż dół będzie zwarty, a na górze wystąpią bąbelki. Obracamy i smażymy z drugiej strony na złoty kolor, również pod pokrywką.

Gotowego omleta smarujemy kremem, na górze układamy świeże owoce. Omlet jest puszysty, o lekką gąbczastej konsystencji. Nie jest wilgotny więc dobrze sprawdza się ze świeżymi, soczystymi owocami.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty