Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Sałatka z burakiem, figą i paneerem
Sałatka idealna jako pudełkowy lunch do pracy. Świetnie smakuje na zimno, więc dobrze sprawdzi się w ciepłe dni. Soczysty burak, słodkie figi i sycący indyjski ser paneer w aromatycznym sosie - koniecznie spróbujcie tego połączenia!
Składniki na 2 porcje:
- Burak - 1 średniej wielkości (u mnie około 150g)
- Figi - 3szt
- Ser Paneer - 200g
- Pestki dyni - 2 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
Sos:
- Olej lub oliwa - 1 łyżka
- Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
- Dżem figowy - 2 łyżeczki (ewentualnie syrop klonowy)
- Sambal oelek - 1 łyżeczka (mniej, jeśli nie lubicie ostrego jedzenia)
Buraka myjemy i pieczemy lub gotujemy. Ja wybrałam gotowanie na parze w szybkowarze, dzięki czemu był jędrny i pełen smaku. Gotowałam go od złapania ciśnienia przez 20 minut. Tradycyjne gotowanie zajmie dłużej - nawet do godziny. Pieczenie to około 1 godzina w temperaturze 180 stopni. Można upiec buraka przy okazji pieczenia np. ciasta.
Po ostudzeniu, buraka obieramy i kroimy w średnią kostkę. Figi kroimy w ósemki, a paneer w kostkę.
Olej, ocet balsamiczny, dżem figowy i sambal mieszamy i łączymy z pozostałymi, pokrojonymi składnikami. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Sałatkę chłodzimy w lodówce.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Łamiemy w moździerzu lub kroimy nożem. Sałatkę posypujemy pestkami przed podaniem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz