Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Sałatka z indykiem i porem karmelizowanym z gruszką
Pyszna i kolorowa sałatka pełna smaków. Por karmelizowany z gruszką nadaje słodyczy, a prażony słonecznik chrupkości. Sałatka sprawdzi się na imprezie i jako pudełkowy lunch do pracy.
Składniki na 4 porcje:
- Indyk mięso z piersi - 500g
- Olej - 1 łyżeczka
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki
- Sól, pieprz
- Sałata - 8-10 liści
- Pomidor - 3szt średnie
- Ogórek gruntowy - 2szt
- Słonecznik - 2 łyżki
Por karmelizowany z gruszką:
- Por - 1szt (tylko biała część)
- Gruszka - 1szt
- Masło - 1 łyżeczka
- Cukier - 1/2 łyżeczki
Sos:
- Oliwa - 1 łyżka
- Ocet - 1 łyżeczka
- Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
- Papryka wędzona - 1/4 łyżeczki
- Majeranek suszony - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
Indyka kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy papryką, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem. Smażymy na oleju do lekkiego zarumienienia. Ważne, aby nie przytrzymać indyka, żeby nie był suchy. Odstawiamy do ostudzenia.
Sałatę rwiemy, pomidora kroimy na kawałki, a ogórka w plasterki.
Słonecznik podprażamy na suchej patelni, aż lekko się zarumieni. Studzimy.
Pora kroimy w plasterki, gruszkę na kawałki. Rozpuszczamy masło, smażymy pora, aż zmięknie. Dodajemy gruszkę i cukier. Smażymy, często mieszając kilka minut - gruszki powinny zmięknąć, ale się nie rozpadać. Studzimy.
Składniki sosu łączymy.
Mieszamy warzywa, karmelizowane pora z gruszką, indykiem i sosem. Dzielimy na porcje i posypujemy słonecznikiem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz