Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z indykiem i porem karmelizowanym z gruszką

Sałatka z indykiem i porem karmelizowanym z gruszką

Pyszna i kolorowa sałatka pełna smaków. Por karmelizowany z gruszką nadaje słodyczy, a prażony słonecznik chrupkości. Sałatka sprawdzi się na imprezie i jako pudełkowy lunch do pracy.

Składniki na 4 porcje:

  • Indyk mięso z piersi - 500g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz
  • Sałata - 8-10 liści
  • Pomidor - 3szt średnie
  • Ogórek gruntowy - 2szt
  • Słonecznik - 2 łyżki

Por karmelizowany z gruszką:

  • Por - 1szt (tylko biała część)
  • Gruszka - 1szt
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki

Sos:

  • Oliwa - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Papryka wędzona - 1/4 łyżeczki
  • Majeranek suszony - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku 


Indyka kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy papryką, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem. Smażymy na oleju do lekkiego zarumienienia. Ważne, aby nie przytrzymać indyka, żeby nie był suchy. Odstawiamy do ostudzenia. 

Sałatę rwiemy, pomidora kroimy na kawałki, a ogórka w plasterki.

Słonecznik podprażamy na suchej patelni, aż lekko się zarumieni. Studzimy. 

Pora kroimy w plasterki, gruszkę na kawałki. Rozpuszczamy masło, smażymy pora, aż zmięknie. Dodajemy gruszkę i cukier. Smażymy, często mieszając kilka minut - gruszki powinny zmięknąć, ale się nie rozpadać. Studzimy.

Składniki sosu łączymy.

Mieszamy warzywa, karmelizowane pora z gruszką, indykiem i sosem. Dzielimy na porcje i posypujemy słonecznikiem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty