Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z indykiem i porem karmelizowanym z gruszką

Sałatka z indykiem i porem karmelizowanym z gruszką

Pyszna i kolorowa sałatka pełna smaków. Por karmelizowany z gruszką nadaje słodyczy, a prażony słonecznik chrupkości. Sałatka sprawdzi się na imprezie i jako pudełkowy lunch do pracy.

Składniki na 4 porcje:

  • Indyk mięso z piersi - 500g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz
  • Sałata - 8-10 liści
  • Pomidor - 3szt średnie
  • Ogórek gruntowy - 2szt
  • Słonecznik - 2 łyżki

Por karmelizowany z gruszką:

  • Por - 1szt (tylko biała część)
  • Gruszka - 1szt
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki

Sos:

  • Oliwa - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Papryka wędzona - 1/4 łyżeczki
  • Majeranek suszony - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku 


Indyka kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy papryką, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem. Smażymy na oleju do lekkiego zarumienienia. Ważne, aby nie przytrzymać indyka, żeby nie był suchy. Odstawiamy do ostudzenia. 

Sałatę rwiemy, pomidora kroimy na kawałki, a ogórka w plasterki.

Słonecznik podprażamy na suchej patelni, aż lekko się zarumieni. Studzimy. 

Pora kroimy w plasterki, gruszkę na kawałki. Rozpuszczamy masło, smażymy pora, aż zmięknie. Dodajemy gruszkę i cukier. Smażymy, często mieszając kilka minut - gruszki powinny zmięknąć, ale się nie rozpadać. Studzimy.

Składniki sosu łączymy.

Mieszamy warzywa, karmelizowane pora z gruszką, indykiem i sosem. Dzielimy na porcje i posypujemy słonecznikiem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty