Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z indykiem i porem karmelizowanym z gruszką

Sałatka z indykiem i porem karmelizowanym z gruszką

Pyszna i kolorowa sałatka pełna smaków. Por karmelizowany z gruszką nadaje słodyczy, a prażony słonecznik chrupkości. Sałatka sprawdzi się na imprezie i jako pudełkowy lunch do pracy.

Składniki na 4 porcje:

  • Indyk mięso z piersi - 500g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz
  • Sałata - 8-10 liści
  • Pomidor - 3szt średnie
  • Ogórek gruntowy - 2szt
  • Słonecznik - 2 łyżki

Por karmelizowany z gruszką:

  • Por - 1szt (tylko biała część)
  • Gruszka - 1szt
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki

Sos:

  • Oliwa - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Papryka wędzona - 1/4 łyżeczki
  • Majeranek suszony - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku 


Indyka kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy papryką, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem. Smażymy na oleju do lekkiego zarumienienia. Ważne, aby nie przytrzymać indyka, żeby nie był suchy. Odstawiamy do ostudzenia. 

Sałatę rwiemy, pomidora kroimy na kawałki, a ogórka w plasterki.

Słonecznik podprażamy na suchej patelni, aż lekko się zarumieni. Studzimy. 

Pora kroimy w plasterki, gruszkę na kawałki. Rozpuszczamy masło, smażymy pora, aż zmięknie. Dodajemy gruszkę i cukier. Smażymy, często mieszając kilka minut - gruszki powinny zmięknąć, ale się nie rozpadać. Studzimy.

Składniki sosu łączymy.

Mieszamy warzywa, karmelizowane pora z gruszką, indykiem i sosem. Dzielimy na porcje i posypujemy słonecznikiem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty