Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane

Jedno z moich ulubionych dań zero waste - kotlety z ugotowanych ziemniaków. Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Idealne jako dodatek do obiad lub samodzielna przekąska.

Składniki:

  • Ziemniaki ugotowane - 800g
  • Jajko - 2szt
  • Przyprawa do ziemniaków - 2 płaskie łyżeczki
  • Pieprz do smaku
  • Natka pietruszki - 1/2 pęczka
  • Bułka tarta - ok. 4 łyżki +do obtoczenia
  • Olej do smażenia 

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do ziemniaków i pieprz. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy. Teraz dodajemy jajka i bułkę tartą. Ilość bułki zależy od gatunku ziemniaków - masa powinna dać się formować i nie rozpadać. Jeśli jest bardzo luźna, można dodać jeszcze 1 łyżkę mąki pszennej.

Z masy formujemy kotlety - u mnie wyszło 10szt. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na niedużym ogniu na złoto z obu stron.

Podajemy jako dodatek do obiadu lub samodzielnie.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty