Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane

Jedno z moich ulubionych dań zero waste - kotlety z ugotowanych ziemniaków. Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Idealne jako dodatek do obiad lub samodzielna przekąska.

Składniki:

  • Ziemniaki ugotowane - 800g
  • Jajko - 2szt
  • Przyprawa do ziemniaków - 2 płaskie łyżeczki
  • Pieprz do smaku
  • Natka pietruszki - 1/2 pęczka
  • Bułka tarta - ok. 4 łyżki +do obtoczenia
  • Olej do smażenia 

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do ziemniaków i pieprz. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy. Teraz dodajemy jajka i bułkę tartą. Ilość bułki zależy od gatunku ziemniaków - masa powinna dać się formować i nie rozpadać. Jeśli jest bardzo luźna, można dodać jeszcze 1 łyżkę mąki pszennej.

Z masy formujemy kotlety - u mnie wyszło 10szt. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na niedużym ogniu na złoto z obu stron.

Podajemy jako dodatek do obiadu lub samodzielnie.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty