Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Oksymel głogowy / oxymel z głogu

Oksymel głogowy / oxymel z głogu

Oxymel to świetny domowy wspomagacz odporności! Nazwa oznacza z łaciny dosłownie "kwas i miód" i faktycznie ocet i miód są głównymi składnikami. Głóg wspomaga serce i łagodzi problemy trawienne, dodatkowo nadaje ciekawy smak. Oxymel można pić samodzielnie lub używać jako dodatek do sałatek.

Składniki:

  • Ocet jabłkowy (najlepiej domowej roboty) - 1 litr
  • Miód - 1 słoik 900ml
  • Owoce głogu - pełny słoik 1-litrowy już wydrążonych 

Mieszamy wydrążone owoce, ocet i miód. Gotujemy 20 minut od momentu wrzenia. Zostawiamy pod przykryciem na całą noc. Następnego dnia podgrzewamy (nie gotujemy). Przelewamy przez durszlak wyłożony gazą - ten krok trwa najdłużej. Odcedzamy powoli, tak aby jak odzyskać jak najwięcej płynu. 

Gotowy oxymel przelewamy do słoiczków. Możemy od razu przechowywać go w lodówce lub zapasteryzować jeśli chcecie przechowywać go dłużej.

Oxymel można pić po rozcieńczeniu (około 1-2 łyżeczki w połowie szklanki  wody), lub stosować jako sos do świeżych sałatek.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty