Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni. Składniki: Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g Marchew - 2szt Pietruszka - 1szt Seler - 1/4 szt Cebula - 3szt Pieczarki - 8szt Pomidory krojone - 400g Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Ziemniaki - 4szt Liście laurowe - 4szt Ziele angielskie - 6szt Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka Sos sojowy - 1 łyżka Pieprz do smaku  Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania.  Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego.  Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny. W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroim...

Sałatka z bakłażanem, fetą i kolendrą

Sałatka z bakłażanem, fetą i kolendrą

Bardzo konkretna sałatka ze świeżymi warzywami, smażonym bakłażanem, fetą i aromatyczną kolendrą. To bogactwo kolorów i smaków! Świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy.

Składniki na 3-4 porcje:

  • Bakłażan - 1szt
  • Sól
  • Olej - 1 łyżka
  • Sałata - 6 liści
  • Pomidor - 2szt średnie
  • Ogórek - 1szt szklarniowy lub 2szt gruntowe
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Oliwki - 10szt
  • Ser feta - 150g (u mnie w zalewie paprykowej)
  • Kolendra świeża - 1/4 pęczka

Sos:

  • Oliwa - 1 łyżka
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
  • Cukier - szczypta
  • Papryka słodka - 1/4 łyżeczki
  • Sól, pieprz do smaku 


Bakłażana kroimy w plasterki grubości około 1cm. Obsypujemy solą i pozostawiamy na 10 minut. Po tym opłukujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. 

Plastry bakłażana smażymy na oleju, do mocnego zarumienienia z obu stron. Po lekkim ostudzeniu kroimy w plasterki lub kostkę.


Sałatę rwiemy, pomidora kroimy na cząstki, ogórka w plasterki a cebulę w piórka. Świeże warzywa mieszamy z bakłażanem i oliwkami. 

Składniki na sos łączymy i dodajemy do sałatki.

Na górze układamy pokrojoną w kostki fetę i świeżą kolendrę. 

Sałatkę podajemy po schłodzeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty