Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z bakłażanem, fetą i kolendrą

Sałatka z bakłażanem, fetą i kolendrą

Bardzo konkretna sałatka ze świeżymi warzywami, smażonym bakłażanem, fetą i aromatyczną kolendrą. To bogactwo kolorów i smaków! Świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy.

Składniki na 3-4 porcje:

  • Bakłażan - 1szt
  • Sól
  • Olej - 1 łyżka
  • Sałata - 6 liści
  • Pomidor - 2szt średnie
  • Ogórek - 1szt szklarniowy lub 2szt gruntowe
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Oliwki - 10szt
  • Ser feta - 150g (u mnie w zalewie paprykowej)
  • Kolendra świeża - 1/4 pęczka

Sos:

  • Oliwa - 1 łyżka
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
  • Cukier - szczypta
  • Papryka słodka - 1/4 łyżeczki
  • Sól, pieprz do smaku 


Bakłażana kroimy w plasterki grubości około 1cm. Obsypujemy solą i pozostawiamy na 10 minut. Po tym opłukujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. 

Plastry bakłażana smażymy na oleju, do mocnego zarumienienia z obu stron. Po lekkim ostudzeniu kroimy w plasterki lub kostkę.


Sałatę rwiemy, pomidora kroimy na cząstki, ogórka w plasterki a cebulę w piórka. Świeże warzywa mieszamy z bakłażanem i oliwkami. 

Składniki na sos łączymy i dodajemy do sałatki.

Na górze układamy pokrojoną w kostki fetę i świeżą kolendrę. 

Sałatkę podajemy po schłodzeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty