Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Curry z dynią, kalafiorem i cieciorką

Kremowe, jesienne curry w wersji wegańskiej - z warzywami i tofu. Pikantne i dobrze doprawione, jest idealne na zimniejsze dni. Składniki: Dynia miąższ - 400g Kalafior - 1/2 szt Ciecierzyca gotowana - 200g Tofu naturalne - 180g Mleko kokosowe - 200ml Pasta curry (u mnie zielona) - 1 łyżka Bulion - 200ml Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Sól, pieprz i słodka papryka - do smaku W garnku podgrzewamy bulion z mlekiem kokosowym, koncentratem i pastą curry. Dynię kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na różyczki - oba warzywa dodajemy do garnka. Gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy odcedzoną ciecierzycę i pokrojone w kostkę tofu. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut, często mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody. Warzywa powinny być miękkie, ale nie rozpadać się.  Doprawiamy do smaku. Podajemy gorące z dodatkiem ryżu lub indyjskich chlebków, na przykład aloo paratha .

Sałatka z bakłażanem, fetą i kolendrą

Sałatka z bakłażanem, fetą i kolendrą

Bardzo konkretna sałatka ze świeżymi warzywami, smażonym bakłażanem, fetą i aromatyczną kolendrą. To bogactwo kolorów i smaków! Świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy.

Składniki na 3-4 porcje:

  • Bakłażan - 1szt
  • Sól
  • Olej - 1 łyżka
  • Sałata - 6 liści
  • Pomidor - 2szt średnie
  • Ogórek - 1szt szklarniowy lub 2szt gruntowe
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Oliwki - 10szt
  • Ser feta - 150g (u mnie w zalewie paprykowej)
  • Kolendra świeża - 1/4 pęczka

Sos:

  • Oliwa - 1 łyżka
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
  • Cukier - szczypta
  • Papryka słodka - 1/4 łyżeczki
  • Sól, pieprz do smaku 


Bakłażana kroimy w plasterki grubości około 1cm. Obsypujemy solą i pozostawiamy na 10 minut. Po tym opłukujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. 

Plastry bakłażana smażymy na oleju, do mocnego zarumienienia z obu stron. Po lekkim ostudzeniu kroimy w plasterki lub kostkę.


Sałatę rwiemy, pomidora kroimy na cząstki, ogórka w plasterki a cebulę w piórka. Świeże warzywa mieszamy z bakłażanem i oliwkami. 

Składniki na sos łączymy i dodajemy do sałatki.

Na górze układamy pokrojoną w kostki fetę i świeżą kolendrę. 

Sałatkę podajemy po schłodzeniu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty