Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Orange espresso tonic

Kawa w najbardziej orzeźwiającej wersji, idealna na ciepłe dni. Mocne espresso z tonikiem i pomarańczą - świetnie smakuje, dodaje energii i chłodzi. Składniki na 2 porcje: Espresso - 2 porcje po 30ml Tonik - ok 250 ml Pomarańcza - 1/2szt Pomarańczę szorujemy i sparzamy. Kroimy na pół, będzie nam potrzeba tylko połówka. Kroimy 2 cieniutkie plasterki do dekoracji, z reszty wyciskamy sok. Do dwóch szklanek (najlepiej schłodzonych) wkładamy po kilka kostek lodu, wlewamy sok z pomarańczy i tonik. Teraz delikatnie, po łyżeczce nalewamy do każdej szklanki porcję espresso - dzięki temu kawa uzyska piękne warstwy. Podajemy od razu.

Sałatka na odporność

Sałatka na odporność

Pyszna i zdrowa sałatka z fetą, pieczonym burakiem, pestkami dyni i głogowym oxymelem. Pełna witamin i antyoksydantów, będzie idealna na pierwsze jesienne dni!

Składniki na 2 porcje:

  • Roszponka - 4 garście
  • Burak nieduży - 1szt
  • Szynka drobiowa - 100g
  • Ser feta - 120g
  • Pestki dyni - 2 łyżki
  • Pieprz i sól do smaku
  • Olej lub oliwa - 1 łyżka
  • Oxymel głogowy - 2 łyżki (przepis poniżej)


Zamiast sosu, do sałatki użyłam pysznego i zdrowego oxymelu głogowego z tego przepisu.

Buraka najlepiej przygotować dzień przed robieniem sałatki i schłodzić go w lodówce - będzie smaczniejszy. Myjemy go i osuszamy. Owijamy folią lub zamykamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Sprawdzamy widelcem czy jest już miękki. Studzimy, a potem obieramy i kroimy w kostkę. 

Na talerzach układamy roszponkę, buraka, plasterki szynki, fetę pokrojoną w kostkę.

Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumieni. Po ostudzeniu posypujemy sałatkę. 

Olej i oxylem mieszamy, polewamy sałatkę. Doprawiamy solą i pieprzem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty