Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka na odporność

Sałatka na odporność

Pyszna i zdrowa sałatka z fetą, pieczonym burakiem, pestkami dyni i głogowym oxymelem. Pełna witamin i antyoksydantów, będzie idealna na pierwsze jesienne dni!

Składniki na 2 porcje:

  • Roszponka - 4 garście
  • Burak nieduży - 1szt
  • Szynka drobiowa - 100g
  • Ser feta - 120g
  • Pestki dyni - 2 łyżki
  • Pieprz i sól do smaku
  • Olej lub oliwa - 1 łyżka
  • Oxymel głogowy - 2 łyżki (przepis poniżej)


Zamiast sosu, do sałatki użyłam pysznego i zdrowego oxymelu głogowego z tego przepisu.

Buraka najlepiej przygotować dzień przed robieniem sałatki i schłodzić go w lodówce - będzie smaczniejszy. Myjemy go i osuszamy. Owijamy folią lub zamykamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Sprawdzamy widelcem czy jest już miękki. Studzimy, a potem obieramy i kroimy w kostkę. 

Na talerzach układamy roszponkę, buraka, plasterki szynki, fetę pokrojoną w kostkę.

Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumieni. Po ostudzeniu posypujemy sałatkę. 

Olej i oxylem mieszamy, polewamy sałatkę. Doprawiamy solą i pieprzem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty