Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
Punkt obowiązkowy początku lata - puszyste ciasto drożdżowe z dużą ilością truskawek, rabarbaru i słodką, chrupiącą kruszonką.

Składniki:

Ciasto (duża blacha):
  • Mąka pszenna - 650g
  • Mleko - 200ml
  • Masło - 50g
  • Cukier - 120g
  • Drożdże - 30g
  • Jajka - 3szt
  • Sól - szczypta
Owoce:
  • Truskawki - 500g
  • Rabarbar - 400g
  • Cukier - 1-2 łyżki
Kruszonka:
  • Mąka pszenna - 100g
  • Masło zimne - 100g
  • Cukier - 100g

Mleko podgrzewamy z masłem i 1 łyżką cukru. Masło powinno się roztopić. Studzimy do około 35 stopni. Dodajemy drożdże i 1 łyżkę mąki. Zostawiamy na około 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Zaczyn drożdżowy mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta. Zagniatamy, aż uzyskamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka lub mąki.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Od razu szykujemy kruszonkę.
Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę i cukier. Zagniatamy, aby składniki się połączyły. Wkładamy do lodówki.

Szykujemy owoce. Truskawki obieramy z szypułek. Z rabarbaru obcinamy liście i zdrewniałe końcówki. Obieramy do ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.

 

Wyrośnięte ciasto wkładamy do foremki i rozkładamy równomiernie. Ja robiłam w formie 24x34cm, ale spokojnie możecie zrobić w większej, bo ciasto po upieczeniu bardzo mocno wystawało powyżej formy.
Blachę przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy jeszcze na 30 minut w ciepłym miejscu.
Po tym czasie na cieście układamy truskawki i rabarbar. Lekko wciskamy w ciasto.
Z lodówki wyciągamy kruszonkę. Odrywamy kawałki i rozsypujemy na owocach.

Pieczemy w 180 stopniach przez koło 40- 45 minut. Ja piekłam 50 minut i spód ciasta był już trochę zbyt mocno wypieczony.

Ciasto jest równie pyszne na ciepło jak i na zimno.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty