Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Frytki na wypasie

Frytki na wypasie

Bardzo prosta i szybka, choć niekoniecznie zdrowa przekąska. Frytki z serem, prażoną cebulą i jalapeno.

Składniki:

  • Ziemniaki - 4szt
  • Olej do smażenia
  • Ser żółty tarty (może być także mozzarella) - 1 garść
  • Cebula prażona - 2 łyżki
  • Papryka jalapeno marynowana - kilka plasterków
  • Ulubiony sos

Ziemniaki szorujemy lub obieramy, kroimy. Zalewamy zimną wodą na 10 minut, płuczemy. Osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem.
Do smażenia używałam frytkownicy "beztłuszczowej". Osuszone ziemniaki wymieszałam z 2 łyżkami oleju i smażyłam około 25 minut w 190 stopniach. W trakcie smażenia 2 razy mieszałam.
Ziemniaki można oczywiście usmażyć w tradycyjnej frytkownicy, ale także upiec w piekarniku.

Po usmażeniu frytki przekładamy na talerze, posypujemy serem i zapiekamy około 1 minutę w mikrofalówce, Ser szybko się roztopi, bo frytki są gorące.
Frytki posypujemy prażoną cebulą i plasterkami papryki. Podajemy z ulubionym sosem.




Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty