Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Azjatycka zupa z krewetkami i fenkułem

 

Azjatycka zupa z krewetkami i fenkułem

Zupa z krewetkami i pastą Tom Yum - słodko-kwaśna, lekko pikantna i bardzo aromatyczna. Anyżkowy fenkuł świetnie pasuje do dań w azjatyckim stylu.

Czas przygotowania - około 30 minut

Składniki:

  • Pasta Tom Yum - 40g
  • Sos rybny - 1 łyżka
  • Cukier - szczypta
  • Pomidory krojone - 400g
  • Mleko kokosowe - 1/2 puszki
  • Fenkuł - 1/2 szt
  • Grzyby mun - 2szt
  • Papryka - 1szt
  • Pieczarki - 10szt małych
  • Krewetki małe (u mnie kidi) - 200g
  • Makaron (u mnie wod noodles) - 150g
  • Szczypiorek lub kolendra do dekoracji

Do garnka wlewamy ok 800ml wody. Dodajemy pastę Tom Yum, sos rybny i szczyptę cukru. Podgrzewamy i mieszamy. Gdy pasta zupełnie się rozpuści dodajemy pomidory i mleko kokosowe. Gotujemy,

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Po tym czasie kroimy w paski. Fenkuł obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb. Resztę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paski. Wszystkie warzywa i pieczarki dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
W tym czasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja użyłam makaron wok noodles, ale dobrze sprawdzi się też sojowy czy ryżowy.
Szykujemy krewetki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wkładamy je do zupy i gotujemy 2 minuty.
Do miseczek wkładamy porcję makaronu, zalewamy zupą, posypujemy szczypiorkiem lub kolendrą.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty