Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Azjatycka zupa z krewetkami i fenkułem

 

Azjatycka zupa z krewetkami i fenkułem

Zupa z krewetkami i pastą Tom Yum - słodko-kwaśna, lekko pikantna i bardzo aromatyczna. Anyżkowy fenkuł świetnie pasuje do dań w azjatyckim stylu.

Czas przygotowania - około 30 minut

Składniki:

  • Pasta Tom Yum - 40g
  • Sos rybny - 1 łyżka
  • Cukier - szczypta
  • Pomidory krojone - 400g
  • Mleko kokosowe - 1/2 puszki
  • Fenkuł - 1/2 szt
  • Grzyby mun - 2szt
  • Papryka - 1szt
  • Pieczarki - 10szt małych
  • Krewetki małe (u mnie kidi) - 200g
  • Makaron (u mnie wod noodles) - 150g
  • Szczypiorek lub kolendra do dekoracji

Do garnka wlewamy ok 800ml wody. Dodajemy pastę Tom Yum, sos rybny i szczyptę cukru. Podgrzewamy i mieszamy. Gdy pasta zupełnie się rozpuści dodajemy pomidory i mleko kokosowe. Gotujemy,

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Po tym czasie kroimy w paski. Fenkuł obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb. Resztę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paski. Wszystkie warzywa i pieczarki dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
W tym czasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja użyłam makaron wok noodles, ale dobrze sprawdzi się też sojowy czy ryżowy.
Szykujemy krewetki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wkładamy je do zupy i gotujemy 2 minuty.
Do miseczek wkładamy porcję makaronu, zalewamy zupą, posypujemy szczypiorkiem lub kolendrą.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty