Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Sałatka z kurczakiem i chrupiącym boczkiem

 

Sałatka z kurczakiem i chrupiącym boczkiem
 

Sałatka z kurczakiem w przyprawie gyros, warzywami i pysznym dodatkiem chrupiącego boczku. Koniecznie zróbcie ją na imprezę!

Składniki:

  • Boczek wędzony - 150g
  • Kurczak - mięso z piersi lub udko bez kości - 400g
  • Przyprawa do gyrosa - 1 łyżka
  • Sałata lodowa - 1 mała główka lub 1/2 dużej
  • Ogórek zielony - 2 szt nieduże
  • Oliwki zielone - 4 łyżki
  • Ser twardy dojrzewający tarty - 1 łyżka
Sos:
  • Jogurt naturalny - 150g
  • Majonez - 2 łyżki
  • Przyprawa do gyrosa - 1 łyżeczka
  • Sambal oelek - 1/2 łyżeczki
  • Syrop klonowy - 1 płaska łyżeczka

Kurczaka kroimy w kostkę i nacieramy przyprawą do gyrosa. Odstawiamy na co najmniej godzinę.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy bez dodatku tłuszczu. Powinien być mocno wysmażony, chrupiący.
Zdejmujemy z patelni boczek, a na pozostałym po nim tłuszczu smażymy kurczaka.
Sałatę lodową kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka i oliwki kroimy w plasterki.
Jogurt mieszamy z majonezem, przyprawą gyros, sambalem i syropem klonowym.
Łączymy warzywa, kurczaka i sos. Posypujemy startym serem (ja używałam grana padano) oraz boczkiem.
Sałatkę podajemy schłodzoną.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty