Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z kurczakiem i chrupiącym boczkiem

 

Sałatka z kurczakiem i chrupiącym boczkiem
 

Sałatka z kurczakiem w przyprawie gyros, warzywami i pysznym dodatkiem chrupiącego boczku. Koniecznie zróbcie ją na imprezę!

Składniki:

  • Boczek wędzony - 150g
  • Kurczak - mięso z piersi lub udko bez kości - 400g
  • Przyprawa do gyrosa - 1 łyżka
  • Sałata lodowa - 1 mała główka lub 1/2 dużej
  • Ogórek zielony - 2 szt nieduże
  • Oliwki zielone - 4 łyżki
  • Ser twardy dojrzewający tarty - 1 łyżka
Sos:
  • Jogurt naturalny - 150g
  • Majonez - 2 łyżki
  • Przyprawa do gyrosa - 1 łyżeczka
  • Sambal oelek - 1/2 łyżeczki
  • Syrop klonowy - 1 płaska łyżeczka

Kurczaka kroimy w kostkę i nacieramy przyprawą do gyrosa. Odstawiamy na co najmniej godzinę.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy bez dodatku tłuszczu. Powinien być mocno wysmażony, chrupiący.
Zdejmujemy z patelni boczek, a na pozostałym po nim tłuszczu smażymy kurczaka.
Sałatę lodową kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka i oliwki kroimy w plasterki.
Jogurt mieszamy z majonezem, przyprawą gyros, sambalem i syropem klonowym.
Łączymy warzywa, kurczaka i sos. Posypujemy startym serem (ja używałam grana padano) oraz boczkiem.
Sałatkę podajemy schłodzoną.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty