Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Zupa warzywna z selerem naciowym i fasolą

 Zupa warzywna z selerem naciowym i fasolą

Prosta zupa warzywna z dodatkiem sycącej białej fasoli. Mnóstwo warzyw i rewelacyjny smak!

Składniki:

  • Dowolny bulion - ok 1,5l
  • Marchew - 2szt
  • Pietruszka korzeń - 1szt
  • Ziemniak - 2szt średnie
  • Seler naciowy - 5-6 łodyg
  • Papryka - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pomidory krojone - 400g
  • Fasolka biała - 1 puszka (240g po odcieku)
  • Przyprawy:
  • pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, opcjonalnie szczypta sumaku

Ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz cebulę obieramy i kroimy. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki lub przeciskamy. Paprykę kroimy w paski. Selera naciowego obieramy z łyka (najmłodszych łodyg najczęściej nie trzeba obierać, ale starsze miewają twarde włókna), kroimy.
Do gotującego się bulionu (ja użyłam drobiowego) dodajemy ziemniaki, marchew, cebulę, czosnek, paprykę, selera, pomidory oraz przyprawy. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
Na końcu dodajemy fasolę. Fasolę można odcedzić i przepłukać. Gotujemy jeszcze 5 minut. Na końcu doprawiamy do smaku.

Zupa warzywna z selerem naciowym i fasolą

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty