Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zupa warzywna z selerem naciowym i fasolą

 Zupa warzywna z selerem naciowym i fasolą

Prosta zupa warzywna z dodatkiem sycącej białej fasoli. Mnóstwo warzyw i rewelacyjny smak!

Składniki:

  • Dowolny bulion - ok 1,5l
  • Marchew - 2szt
  • Pietruszka korzeń - 1szt
  • Ziemniak - 2szt średnie
  • Seler naciowy - 5-6 łodyg
  • Papryka - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pomidory krojone - 400g
  • Fasolka biała - 1 puszka (240g po odcieku)
  • Przyprawy:
  • pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, opcjonalnie szczypta sumaku

Ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz cebulę obieramy i kroimy. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki lub przeciskamy. Paprykę kroimy w paski. Selera naciowego obieramy z łyka (najmłodszych łodyg najczęściej nie trzeba obierać, ale starsze miewają twarde włókna), kroimy.
Do gotującego się bulionu (ja użyłam drobiowego) dodajemy ziemniaki, marchew, cebulę, czosnek, paprykę, selera, pomidory oraz przyprawy. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
Na końcu dodajemy fasolę. Fasolę można odcedzić i przepłukać. Gotujemy jeszcze 5 minut. Na końcu doprawiamy do smaku.

Zupa warzywna z selerem naciowym i fasolą

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty