Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z kuskusem perłowym i cieciorką

Sałatka z kuskusem perłowym i cieciorką
 

Pyszna i prosta sałatka z perłowym kuskusem, ciecierzycą i sosem z dodatkiem tahini. Idealnie sprawdzi się jako pudełkowe śniadanie do pracy albo dodatek do mięs z grilla.

Składniki na 3 porcje:

  • Kuskus perłowy - 100g
  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka (240g po odcieku)
  • Pomidor - 1szt
  • Ogórek - 1/2 szt
  • Rzodkiewka - 6szt
  • Papryka - 1szt
  • Pieprz do smaku
  • Sezam do dekoracji
Sos:
  • Olej - 2 łyżki
  • Tahini - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Sok cytrynowy - 1 łyżeczka
  • Sól, suszony tymianek i bazylia

Kuskus perłowy, w odróżnieniu od zwykłego, musimy ugotować. Wkładamy do wrzątku i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

Ciecierzycę odcedzamy. Pomidora, ogórka, rzodkiewkę i paprykę kroimy w kostkę. Mieszamy z kuskusem.

Składniki na sos łączymy i dodajemy do sałatki. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Sałatka najlepiej smakuje schłodzona. Przed podaniem posypujemy sezamem i dekorujemy świeżymi ziołami.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty