Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z kuskusem perłowym i cieciorką

Sałatka z kuskusem perłowym i cieciorką
 

Pyszna i prosta sałatka z perłowym kuskusem, ciecierzycą i sosem z dodatkiem tahini. Idealnie sprawdzi się jako pudełkowe śniadanie do pracy albo dodatek do mięs z grilla.

Składniki na 3 porcje:

  • Kuskus perłowy - 100g
  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka (240g po odcieku)
  • Pomidor - 1szt
  • Ogórek - 1/2 szt
  • Rzodkiewka - 6szt
  • Papryka - 1szt
  • Pieprz do smaku
  • Sezam do dekoracji
Sos:
  • Olej - 2 łyżki
  • Tahini - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Sok cytrynowy - 1 łyżeczka
  • Sól, suszony tymianek i bazylia

Kuskus perłowy, w odróżnieniu od zwykłego, musimy ugotować. Wkładamy do wrzątku i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

Ciecierzycę odcedzamy. Pomidora, ogórka, rzodkiewkę i paprykę kroimy w kostkę. Mieszamy z kuskusem.

Składniki na sos łączymy i dodajemy do sałatki. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Sałatka najlepiej smakuje schłodzona. Przed podaniem posypujemy sezamem i dekorujemy świeżymi ziołami.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty