Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Sałatka z kuskusem perłowym i cieciorką

Sałatka z kuskusem perłowym i cieciorką
 

Pyszna i prosta sałatka z perłowym kuskusem, ciecierzycą i sosem z dodatkiem tahini. Idealnie sprawdzi się jako pudełkowe śniadanie do pracy albo dodatek do mięs z grilla.

Składniki na 3 porcje:

  • Kuskus perłowy - 100g
  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka (240g po odcieku)
  • Pomidor - 1szt
  • Ogórek - 1/2 szt
  • Rzodkiewka - 6szt
  • Papryka - 1szt
  • Pieprz do smaku
  • Sezam do dekoracji
Sos:
  • Olej - 2 łyżki
  • Tahini - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Sok cytrynowy - 1 łyżeczka
  • Sól, suszony tymianek i bazylia

Kuskus perłowy, w odróżnieniu od zwykłego, musimy ugotować. Wkładamy do wrzątku i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

Ciecierzycę odcedzamy. Pomidora, ogórka, rzodkiewkę i paprykę kroimy w kostkę. Mieszamy z kuskusem.

Składniki na sos łączymy i dodajemy do sałatki. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Sałatka najlepiej smakuje schłodzona. Przed podaniem posypujemy sezamem i dekorujemy świeżymi ziołami.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty