Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Makaron ryżowy z tofu i fenkułem

Makaron ryżowy z tofu i fenkułem

Smażony makaron z dodatkiem anyżkowego kopru włoskiego, orientalnych przypraw i marynowanego tofu. Szybkie i przepyszne danie o wyjątkowo bogatym smaku i aromacie. 

Składniki:

Marynowane tofu:
  • Tofu naturalne - 200g
  • Sos sojowy - 1 łyżeczka
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Przyprawy mielone:
  • kumin - 1/2 łyżeczki
  • kolendra - 1/2 łyżeczki
  • papryka wędzona - 1/4 łyżeczki
  • chilli - 1/4 łyżeczki
Smażony makaron:
  • Makaron ryżowy - 200g (u mnie ciemny makaron z czarnym sezamem)
  • Olej sezamowy - 2 łyżki
  • Marchew - 1szt
  • Fenkuł - 1szt
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Grzyby mun - 1 szt duża lub 2 małe
  • Kiełki słonecznika - 1 garść
  • Sezam - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Przyprawy:
  • pieprz, pieprz ziołowy
  • kumin i kolendra mielona - po 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • papryka ostra - 1/4 łyżeczki

Tofu należy przygotować 1-2 dni przed gotowaniem. Im dłużej będzie się marynować tym lepszy będzie miało smak.
Tofu kroimy w kostkę. Mieszamy olej, sos sojowy i wszystkie mielone przyprawy. Tofu zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki. W trakcie marynowania warto kilka razy przemieszać.

Smażony makaron.
Marchew za pomocą obieraczki ścieramy na długie, cienkie plastry. Fenkuł obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb, a resztę kroimy w piórka. Paprykę kroimy w paski. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Po tym czasie kroimy w paski.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na oleju sezamowym smażymy kilka minut marchew, fenkuł, paprykę i grzyby mun razem z sosem sojowym, sokiem z cytryny i wszystkimi przyprawami. Dodajemy tofu i  smażymy kolejną minutę. Następnie dodajemy ugotowany makaron, bardzo dokładnie mieszamy i znów smażymy 1-2 minuty. Na końcu dodajemy kiełki słonecznika i sezam. Mieszamy i od razu podajemy.

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty