Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Makaron ryżowy z tofu i fenkułem

Makaron ryżowy z tofu i fenkułem

Smażony makaron z dodatkiem anyżkowego kopru włoskiego, orientalnych przypraw i marynowanego tofu. Szybkie i przepyszne danie o wyjątkowo bogatym smaku i aromacie. 

Składniki:

Marynowane tofu:
  • Tofu naturalne - 200g
  • Sos sojowy - 1 łyżeczka
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Przyprawy mielone:
  • kumin - 1/2 łyżeczki
  • kolendra - 1/2 łyżeczki
  • papryka wędzona - 1/4 łyżeczki
  • chilli - 1/4 łyżeczki
Smażony makaron:
  • Makaron ryżowy - 200g (u mnie ciemny makaron z czarnym sezamem)
  • Olej sezamowy - 2 łyżki
  • Marchew - 1szt
  • Fenkuł - 1szt
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Grzyby mun - 1 szt duża lub 2 małe
  • Kiełki słonecznika - 1 garść
  • Sezam - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Przyprawy:
  • pieprz, pieprz ziołowy
  • kumin i kolendra mielona - po 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • papryka ostra - 1/4 łyżeczki

Tofu należy przygotować 1-2 dni przed gotowaniem. Im dłużej będzie się marynować tym lepszy będzie miało smak.
Tofu kroimy w kostkę. Mieszamy olej, sos sojowy i wszystkie mielone przyprawy. Tofu zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki. W trakcie marynowania warto kilka razy przemieszać.

Smażony makaron.
Marchew za pomocą obieraczki ścieramy na długie, cienkie plastry. Fenkuł obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb, a resztę kroimy w piórka. Paprykę kroimy w paski. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Po tym czasie kroimy w paski.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na oleju sezamowym smażymy kilka minut marchew, fenkuł, paprykę i grzyby mun razem z sosem sojowym, sokiem z cytryny i wszystkimi przyprawami. Dodajemy tofu i  smażymy kolejną minutę. Następnie dodajemy ugotowany makaron, bardzo dokładnie mieszamy i znów smażymy 1-2 minuty. Na końcu dodajemy kiełki słonecznika i sezam. Mieszamy i od razu podajemy.

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty