Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Zupa gulaszowa z indyka z kaszą jęczmienną

Gulaszowa z indyka z kaszą jęczmienną

Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup. Gęsta, konkretna i z moją ukochaną kaszą jęczmienną! Dodatek pasty paprykowej ubogaca smak i aromat zupy.

Składniki:

  • Mięso z indyka na gulasz - 400g (u mnie kawałki udźca)
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Papryka - 1szt
  • Por - 1/2 szt
  • Pieczarki - 6szt średnich
  • Pomidory krojone - 400g
  • Olej - 2 łyżki
  • Pasta paprykowa (ostra lub łagodna) - 1 łyżka
  • Kasza jęczmienna - 150g
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Liść laurowy - 4szt
  • Pieprz ziarnisty - 1/2 łyżeczki
  • Przyprawy:  pieprz, pieprz ziołowy, sól, papryka słodka

 

Mięso na gulasz kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy mięso przez kilka minut. Powinno tylko lekko się zarumienić. Ściągamy mięso z patelni.

Warzywa obieramy i kroimy - marchew,pietruszkę i pora w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski. Pieczarki kroimy w plasterki.
Na patelnię dajemy drugą łyżkę oleju i teraz smażymy warzywa z pieczarkami, aż lekko się zarumienią.

Do garnka wkładamy mięso, podsmażone warzywa z pieczarkami, pomidory krojone, liście, ziele, pieprz i pastę paprykową. Wszystko razem gotujemy na niedużym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Długość gotowania zależy od wielkości kawałków mięsa. U mnie wystarczyło 30 minut. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką.
Dodajemy przepłukaną kaszę jęczmienną i gotujemy, aż zmięknie. Powinno wystarczyć 15 minut.

Zupa gulaszowa jest równie pyszna, a nawet lepsza, następnego dnia po zrobieniu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty