Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zupa gulaszowa z indyka z kaszą jęczmienną

Gulaszowa z indyka z kaszą jęczmienną

Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup. Gęsta, konkretna i z moją ukochaną kaszą jęczmienną! Dodatek pasty paprykowej ubogaca smak i aromat zupy.

Składniki:

  • Mięso z indyka na gulasz - 400g (u mnie kawałki udźca)
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Papryka - 1szt
  • Por - 1/2 szt
  • Pieczarki - 6szt średnich
  • Pomidory krojone - 400g
  • Olej - 2 łyżki
  • Pasta paprykowa (ostra lub łagodna) - 1 łyżka
  • Kasza jęczmienna - 150g
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Liść laurowy - 4szt
  • Pieprz ziarnisty - 1/2 łyżeczki
  • Przyprawy:  pieprz, pieprz ziołowy, sól, papryka słodka

 

Mięso na gulasz kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy mięso przez kilka minut. Powinno tylko lekko się zarumienić. Ściągamy mięso z patelni.

Warzywa obieramy i kroimy - marchew,pietruszkę i pora w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski. Pieczarki kroimy w plasterki.
Na patelnię dajemy drugą łyżkę oleju i teraz smażymy warzywa z pieczarkami, aż lekko się zarumienią.

Do garnka wkładamy mięso, podsmażone warzywa z pieczarkami, pomidory krojone, liście, ziele, pieprz i pastę paprykową. Wszystko razem gotujemy na niedużym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Długość gotowania zależy od wielkości kawałków mięsa. U mnie wystarczyło 30 minut. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką.
Dodajemy przepłukaną kaszę jęczmienną i gotujemy, aż zmięknie. Powinno wystarczyć 15 minut.

Zupa gulaszowa jest równie pyszna, a nawet lepsza, następnego dnia po zrobieniu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty