Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Camembert zapiekany z owocami

Camembert zapiekany z owocami

Chrupiący na zewnątrz i ciągnący w środku - pieczony camembert zachwyca smakiem i aromatem. Podałam go z dodatkiem owoców i płatków migdałowych. Polecam na szybki, przepyszny obiad.

Składniki:

  • Ser Camembert - 1szt
  • Jabłko - 1szt
  • Gruszka - 1szt
  • Winogrona - 1 garść
  • Żurawina ze słoika - 2 łyżki
  • Miód - 1 łyżka
  • Migdały płatki - 1 garść
  • Olej do nasmarowania naczynia

Jabłko i gruszkę kroimy. Winogrona pozostawiamy w całości. Ser nacinamy od góry w kratkę.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na środku układamy Camembert, a naokoło niego owoce - jabłka, gruszki, winogrona, żurawinę. Całość polewamy miodem i posypujemy płatkami migdałowymi.

Zapiekamy w 190 stopniach przez 15 minut z termoobiegiem.
Podajemy z pieczywem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty