Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasto bez pieczenia z bananem i ananasem

Ciasto bez pieczenia z bananem i ananasem

Ciasto na herbatnikach z bananami, ananasem, kajmakiem i masą ze śmietanką i mascarpone. Lekkie i delikatne, idealne na ciepłe dni. Jest tak proste, że nawet osoby początkujące zrobią je bez problemu.

Składniki:

  • Herbatniki - duża paczka 300g
  • Kajmak - ok 250g
  • Śmietanka 30% lub 36% - 500g
  • Mascarpone - 250g
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Banan - 3szt
  • Ananas - około 3/4 puszki

Blachę, najlepiej z wyciąganym dnem, wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy warstwę herbatników. Smarujemy je około 2 łyżkami kajmaku i znów układamy warstwę herbatników. Smarujemy kajmakiem i układamy jeden obok drugiego plasterki bananów.

Mocno schłodzoną śmietankę mieszamy z mascarpone i cukrem pudrem. Ubijamy, najpierw na małych obrotach, potem powoli zwiększamy do najwyższych. Kiedy masa będzie już gęsta (może to potrwać kilka minut), dodajemy sok z cytryny.

Na banany wykładamy około 3/4 masy śmietanowej, a na nią znów warstwę herbatników i kajmaku. Na to pozostałą warstwę śmietanową. Na górze układamy kawałki ananasa.

Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie ciasto bez problemu daje się pokroić i pięknie się trzyma.

Ciasto bez pieczenia z bananem i ananasem

 

 

 

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty