Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Ciasto bez pieczenia z bananem i ananasem

Ciasto bez pieczenia z bananem i ananasem

Ciasto na herbatnikach z bananami, ananasem, kajmakiem i masą ze śmietanką i mascarpone. Lekkie i delikatne, idealne na ciepłe dni. Jest tak proste, że nawet osoby początkujące zrobią je bez problemu.

Składniki:

  • Herbatniki - duża paczka 300g
  • Kajmak - ok 250g
  • Śmietanka 30% lub 36% - 500g
  • Mascarpone - 250g
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Banan - 3szt
  • Ananas - około 3/4 puszki

Blachę, najlepiej z wyciąganym dnem, wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy warstwę herbatników. Smarujemy je około 2 łyżkami kajmaku i znów układamy warstwę herbatników. Smarujemy kajmakiem i układamy jeden obok drugiego plasterki bananów.

Mocno schłodzoną śmietankę mieszamy z mascarpone i cukrem pudrem. Ubijamy, najpierw na małych obrotach, potem powoli zwiększamy do najwyższych. Kiedy masa będzie już gęsta (może to potrwać kilka minut), dodajemy sok z cytryny.

Na banany wykładamy około 3/4 masy śmietanowej, a na nią znów warstwę herbatników i kajmaku. Na to pozostałą warstwę śmietanową. Na górze układamy kawałki ananasa.

Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie ciasto bez problemu daje się pokroić i pięknie się trzyma.

Ciasto bez pieczenia z bananem i ananasem

 

 

 

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty