Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ćwiartki z kurczaka pieczone na warzywach


Chrupiące i soczyste ćwiartki z kurczaka z warzywami. Wszystko robi się jednocześnie w piekarniku. Danie jest mega proste i pyszne.

Składniki:

Kurczak:
  • Ćwiartki z kurczaka - 2szt
  • Olej - odrobina
  • Przyprawy:
  • czosnek granulowany, papryka słodka, czarny pieprz, pieprz ziołowy
Warzywa:
  • Ziemniak - 5szt niedużych
  • Cukinia - 1szt
  • Marchew - 2 szt
  • Cebula - 1szt
  • Olej - 2 łyżki
  • Przyprawy:
  • przyprawa do ziemniaków, papryka wędzona

Kurczaka osuszamy i nacieramy przyprawami wymieszanymi z odrobiną oleju. Najlepiej, aby marynował się kilka godzin przed pieczeniem.

Ziemniaki i marchew szorujemy lub obieramy, kroimy. Cukinię kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli jest młoda nie trzeba jej obierać i wyciągać pestek ze środka. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki.
Warzywa mieszamy z olejem i przyprawami.

W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa, a na nich ćwiartki kurczaka. Kurczaka warto od góry spryskać olejem (ja używam zwykłego spryskiwacza i sprawdza się bardzo dobrze).

Pieczemy bez przykrycia w 200 stopniach przez około 60 minut. Długość pieczenia zależy od wielkości ćwiartek. Po 50 minutach można mięso nakłuć w miejscu połączenia udka z podudziem i zobaczyć czy jest już upieczone.
Ćwiartki można obrócić w czasie pieczenia.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty