Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Ćwiartki z kurczaka pieczone na warzywach
Chrupiące i soczyste ćwiartki z kurczaka z warzywami. Wszystko robi się jednocześnie w piekarniku. Danie jest mega proste i pyszne.
Składniki:
- Ćwiartki z kurczaka - 2szt
- Olej - odrobina
- Przyprawy:
- czosnek granulowany, papryka słodka, czarny pieprz, pieprz ziołowy
- Ziemniak - 5szt niedużych
- Cukinia - 1szt
- Marchew - 2 szt
- Cebula - 1szt
- Olej - 2 łyżki
- Przyprawy:
- przyprawa do ziemniaków, papryka wędzona
Kurczaka osuszamy i nacieramy przyprawami wymieszanymi z odrobiną
oleju. Najlepiej, aby marynował się kilka godzin przed pieczeniem.
Ziemniaki i marchew szorujemy lub obieramy, kroimy. Cukinię kroimy na
mniejsze kawałki. Jeśli jest młoda nie trzeba jej obierać i wyciągać
pestek ze środka. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki.
Warzywa mieszamy z olejem i przyprawami.
W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa, a na nich ćwiartki kurczaka.
Kurczaka warto od góry spryskać olejem (ja używam zwykłego spryskiwacza i
sprawdza się bardzo dobrze).
Pieczemy bez przykrycia w 200 stopniach przez około 60 minut. Długość
pieczenia zależy od wielkości ćwiartek. Po 50 minutach można mięso
nakłuć w miejscu połączenia udka z podudziem i zobaczyć czy jest już
upieczone.
Ćwiartki można obrócić w czasie pieczenia.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz