Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Racuchy drożdżowe z jabłkami i ananasem

 

Racuchy drożdżowe z jabłkami i ananasem

Chrupiące i puszyste drożdżowe racuchy są idealne na weekendowe śniadanie. Wersja z jabłkami i ananasem zachwyci całą rodzinę!

Składniki:

Rozczyn:
  • Mleko ciepłe - 150ml
  • Drożdże - 30g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
Ciasto:
  • Mąka pszenna - 500g
  • Mleko ciepłe - 250ml
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta

  • Jabłka prażone - 4 duże łyżki
  • Ananas - 6 plastrów (używałam ananasa z puszki)

  • Olej do smażenia

Rozczyn.
W wysokim naczyniu mieszamy ciepłe mleko, drożdże, cukier i mąkę. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Ciasto.
Składniki na ciasto mieszamy z rozczynem. Zarabiamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Pojemnik z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Po godzinie dodajemy jabłka prażone i pokrojonego ananasa. Zagniatamy i zostawiamy jeszcze na kilka minut.

Odrywamy po kawałku ciasta - ja podzieliłam ciasto na 10 części. Kawałki ciasta wkładamy na rozgrzany olej i lekko dociskamy, formując placuszki. Oleju powinno być na tyle dużo, aby racuchy były do połowy zanurzone. Smażymy, aż do zarumienienia z obu stron. Po smażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem, polane jogurtem lub syropem klonowym. Najlepsze są na ciepło ;)

Uwaga! 

Jeśli zamiast jabłek prażonych używacie świeżych, warto do ciasta dodać jeszcze łyżkę cukru. 

Komentarze

  1. Jakie kuszace racuszki, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dzięki, uwielbiam racuchy! Mogłabym jeść co weekend ;)

      Usuń
  3. Bardzo fajny pomysł na placuszki z owocami. Podoba mi się i na pewno go wykorzystam.
    Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny 🙂

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty