Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Racuchy drożdżowe z jabłkami i ananasem
Chrupiące i puszyste drożdżowe racuchy są idealne na weekendowe śniadanie. Wersja z jabłkami i ananasem zachwyci całą rodzinę!
Składniki:
- Mleko ciepłe - 150ml
- Drożdże - 30g
- Cukier - 1 łyżeczka
- Mąka pszenna - 2 łyżki
- Mąka pszenna - 500g
- Mleko ciepłe - 250ml
- Jajko - 1szt
- Sól - szczypta
- Jabłka prażone - 4 duże łyżki
- Ananas - 6 plastrów (używałam ananasa z puszki)
- Olej do smażenia
Rozczyn.
W wysokim naczyniu mieszamy ciepłe mleko, drożdże, cukier i mąkę. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Ciasto.
Składniki na ciasto mieszamy z rozczynem. Zarabiamy, aż do uzyskania
gładkiej masy. Pojemnik z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i
zostawiamy na 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Po godzinie dodajemy jabłka prażone i pokrojonego ananasa. Zagniatamy i zostawiamy jeszcze na kilka minut.
Odrywamy po kawałku ciasta - ja podzieliłam ciasto na 10 części. Kawałki
ciasta wkładamy na rozgrzany olej i lekko dociskamy, formując
placuszki. Oleju powinno być na tyle dużo, aby racuchy były do połowy
zanurzone. Smażymy, aż do zarumienienia z obu stron. Po smażeniu
układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem, polane jogurtem lub syropem klonowym. Najlepsze są na ciepło ;)
Uwaga!
Jeśli zamiast jabłek prażonych używacie świeżych, warto do ciasta dodać jeszcze łyżkę cukru.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Jakie kuszace racuszki, pycha :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuńooo tak takie lubię
OdpowiedzUsuńDzięki, uwielbiam racuchy! Mogłabym jeść co weekend ;)
UsuńBardzo fajny pomysł na placuszki z owocami. Podoba mi się i na pewno go wykorzystam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za odwiedziny 🙂
Smacznego ;)
Usuń